Kitchari to indyjska potrawa, podstawa ajurwedyjskiego leczenia dietą. Bazą do kitchari są tu dwa składniki, fasola mung i ryż brązowy. Ważnym składnikiem tego dania jest również masło klarowane, które nie tylko nadaje smak, ale ma również zdrowotne znaczenie. Kitchari ma oczyszczać i leczyć, więc duże znaczenie ma tu również imbir, […]
Obiad
Polecam przepis na danie stir fry – wołowinę po chińsku, z makaronem noodles. Podsmażane na woku plasterki wołowiny, z porcją warzyw: fasolą/selerem naciowym, papryką, cebulą, pędami bambusa. Smak dania podkręca oczywiście czosnek, imbir, chili i dymka. PRZEPIS NA WOŁOWINĘ PO CHIŃSKU
Spróbujcie koniecznie dania z Malezji – krewetki w sosie satay. To pyszne wydanie krewetek w delikatnym sosie na bazie mleczka kokosowego i masła orzechowego. Równowagą dla tej słodyczy jest kwaśna limonka. Smak dania podkręca szalotka, czosnek, imbir, papryka czerwona i sos sojowy. Krewetki w sosie satay podajemy na lekkim makaronie […]
Dziś dla urozmaicenia przedstawiam fantastyczne japońskie pierożki gyoza, które z pewnością zachwycą miłośników kuchni azjatyckiej. Pierożki te są wypełnione aromatycznym farszem z mielonej wieprzowiny i kapusty, z dodatkiem imbiru, czosnku, dymki i oleju sezamowego, tworząc niepowtarzalny smak i aromat. Japońskie pierożki gyoza są smażone na patelni, a następnie duszone pod […]
Surówka z marchewki i pora to idealny dodatek do dań mięsnych. Prosty przykład jak z dwóch podstawowych składników, w połączeniu z majonezem, jogurtem i musztardą, przygotować pyszną surówkę do obiadu. PRZEPIS NA SUROWKĘ Z MARCHEWKI I PORA
Dziś jedno z prostych dań obiadowych – schab w ciemnym sosie. Obsmażone plastry schabu duszę w mniej tradycyjny sposób z dodatkiem sosu sojowo-grzybowego. PRZEPIS NA SCHAB W CIEMNYM SOSIE
Duszona marchewka z groszkiem to idealny dodatek do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z tradycyjnym kotletem schabowym czy schabem w sosie. PRZEPIS NA MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM
Szaszłyki wieprzowe można przygotować również w piekarniku. Do ich przygotowania użyłam karkówkę, boczek surowy, paprykę w trzech kolorach i cebule. Mięso wcześniej doprawiam i odstawiam na noc do lodówki. Ilość składników wystarcza na 10 szaszłyków. Najczęściej podaję je z sałatką grecką. PRZEPIS NA SZASZŁYKI WIEPRZOWE Dzień wcześniej karkówkę i boczek […]
Z dań podawanych na gorąco polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą dojrzewającą.Wystarczy dodać kolorową paprykę i cebulę. Po wstępnym zapieczeniu, składniki zalewamy masą jajeczną, która pod wpływem temperatury podwaja swoją objętość. Danie mega syte, kaloryczne 🙂 PRZEPIS NA ZAPIEKANKE ZIEMNIACZANĄ Z KIEŁBASĄ DOJRZEWAJACĄ Ugotować ziemniaki, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Kiełbasę pokroić […]
Dziś danie wegetariańskie, tym razem kotlety z zielonej soczewicy. Mają bardziej wyrazisty smak niż kotlety z czerwonej soczewicy. Jeżeli szukamy odpowiednika dań mięsnych, to kotlety z zielonej soczewicy możemy porównać do mielonych kotletów wieprzowych. PRZEPIS NA KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY Soczewicę zalać 2,5 szklanki wody, gotować przez 30 minut, aż […]
Nie trzeba być miłośnikiem wegetarianizmu, żeby docenić jarskie kotlety z czerwonej soczewicy. Dla mnie to urozmaicenie diety. Kotlety z czerwonej soczewicy są bardzo smaczne, delikatne jak kotlety rybne, jeżeli szukamy odpowiednika dań mięsnych. PRZEPIS NA KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY Soczewicę zalać 1,5 szklanki wody, gotować przez 10 minut, aż odparuje […]
Dziś przepis na szybki domowy obiad – pulpety w sosie pomidorowym. Proste polskie danie mięsne z włoską nutą smaku. Sos pomidorowy doprawiam mieszanką ziół do pizzy oraz świeżymi listkami bazylii. PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE PULPETÓW PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO
Dziś klasyk polskiej kuchni – duszona wątróbka drobiowa. Wątróbka duszona z cebulą, podawana z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą, to prosty przepis na pyszny domowy obiad. PRZEPIS NA DUSZONĄ WĄTRÓBKE DROBIOWĄ Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić na durszlaku. Usunąć żyłki, oprószyć mięso w mące. Wątróbkę smażyć na patelni z […]
Dziś idealny przepis na kolację we dwoje – krewetki z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie lekko pikantne z chili i czosnkiem, podawane z makaronem spaghetti. Jeszcze tylko romantyczny nastrój i wytrawne białe wino, dla podkreślenia smaku. PRZEPIS NA KREWETKI Z SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI Przygotować, oczyścić krewetki. Makaron wrzucić do […]
Kolejny przepis na polski domowy obiad, dziś pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne, proste danie mięsne w sosie beszamelowym z aromatycznym koperkiem. Dla podkręcenia smaku pulpetów, do mięsa dodaję podsmażoną tartą marchewkę z cebulą i czosnkiem. Danie podaję z puree ziemniaczanym lub makaronem. PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Cebulę pokroić […]
Z uwielbianej kuchni azjatyckiej dziś przepis na makaron udon z krewetkami i cukinią. Do potrawy polecam gotowy, świeży udon dostępny w marketach. Oprócz głównych składników, danie wzbogacają grzyby mun, marchewka, orzechy arachidowe. Smak podkręcają pasta pad thai, sos sojowo-grzybowy, czosnek, chili, dymka i sezam. PRZEPIS NA MAKARON UDON Z KREWETKAMI […]
Zapraszam na niesamowicie pyszne i szybkie danie – makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym. Niewielka ilość dojrzewającej kiełbasy, z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki, w tym daniu nadaje wyrazistego smaku. Sos śmietanowo-pomidorowy wymieszany z rurkami penne, posypany serem parmezan – to prawdziwa uczta na obiad. Szczególnie polecam, z dodatkiem świeżej […]
W polskiej kuchni nie może zabraknąć przepisu na zupę pieczarkową. Zupę gotuję na wywarze mięsno-warzywnym. Jej głównym składnikiem są oczywiście lekko podsmażone pieczarki. Zupę zabielam śmietaną oraz podaję z natką pietruszki (i świeżym koperkiem). PRZEPIS NA ZUPE PIECZARKOWĄ Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Po […]
Od niedawna w naszej kuchni, na stole króluje nasi goreng – przepyszna indonezyjska potrawa. Nasi goreng to wyjątkowe, wieloskładnikowe danie na ryżu z kurczakiem i warzywami. Smak wzbogacają szalotka, czosnek, chili, imbir, ja dodatkowo podkręcam go rewelacyjną pastą PAD THAI. Danie podaję z prażoną cebulką oraz słodko-pikantnym sosem chili. PRZEPIS […]
Dziś przepis na szybki obiad – makaron z brokułami w sosie śmietanowo-serowym. Bazą sosu jest ser cheddar o lekko orzechowym smaku. Sos doprawiony tylko gałką muszkatołową, solą i pieprzem, doskonale łączy makaron penne i brokuły. Przepis ten to świetny pomysł na prosty, pyszny posiłek, polecam 🙂 PRZEPIS NA MAKARON Z […]
Idealnym dodatkiem do dań obiadowych są rozetki ziemniaczane. Ziemniaki podane po królewsku świetnie komponują się do dań z rybą lub mięsem. Rozetki wspaniale smakują z roszponką w sosie koperkowo-ziołowym. PRZEPIS NA ROZETKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki gotować przez około 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić na około 20 minut. Lekko ostudzone […]