Obiad


Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami
Gorąco polecam kulinarny hit na imprezę, przepis na kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami. Krótko obsmażone filety z kurczaka zapiekamy w pysznym kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone. Dla aromatu dodajemy świeże listki tymianku i bazylii. Na wierch wykładamy czarne oliwki. Prosty przepis na pyszny obiad czy kolację. […]

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami


Zupa gulaszowa z żołądków drobiowych
W dzisiejszym artykule polecam przepis na zupę gulaszową z żołądków drobiowych. Przepis ten to przykład jak z tanich, a niedocenionych podrobów przygotować prosty i smaczny posiłek. Żołądki drobiowe są źródłem białka, zawierają: cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminę B1 i B2 i niacynę. Zupa gulaszowa z żołądków będzie więc ciekawym urozmaiceniem codziennej […]

Zupa gulaszowa z żołądków drobiowych


Pierogi z jagodami 1
Lipiec to czas jagód – czas na pierogi z jagodami! Szkoda, że tak szybko się kończą, bo są pyszne i zdrowe. Dawniej zbierałyśmy je razem z babcią – prawdziwą fanką tych owoców leśnych. Dzisiaj jagody kupuję na rynku 🙂 a w lepieniu pierogów pomagała mi moja córka. Dzięki wspólnej pracy, […]

Pierogi z jagodami



Kaczka pieczona w sosie winnym
Zapraszam na kaczkę pieczoną w sosie winnym według mojego przepisu !!! Żeby mięso kaczki było delikatne i kruche trzeba trochę cierpliwości. Kaczkę należy wcześniej namoczyć w solance przez 24-48 godzin. Do solanki dodaję ziele angielskie, liście laurowe i plasterki imbiru. Oprócz tego mięso pieczemy przez 3 godziny w temperaturze 160°C […]

Kaczka pieczona w sosie winnym


Pstrąg zapiekany z koperkiem
Jak podać pstrąga, najprościej jest upiec go w piekarniku z dużą ilością kopru. Dziś na naszym stole ryby z gwarancją świeżości! Złowione w rodzinnym gronie nad uroczym komercyjnym stawem. Piękna pogoda, grill i spokój … 🙂 Pstrąga polecam podawać z pastą czosnkową, która podkreśla smak ryby. SKŁADNIKI – PSTRĄG ZAPIEKANY […]

Pstrąg zapiekany z koperkiem


Zupa grochówka
Nie tylko mi grochówka kojarzy się z masowymi imprezami, wojskową kuchnią polową. Takie imprezy są coraz rzadziej, ale w domach zupa ta zajmuje obowiązkową pozycję w polskim menu. Grochówka jest sycąca i rozgrzewająca. Moją przygotowuję na wędzonym boczku, oczywiście z jarzynami i aromatycznym majerankiem. SKŁADNIKI NA ZUPĘ GROCHÓWKĘ 250 g […]

Zupa grochówka



Bigos
Bigos gotujemy nie tylko od święta. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona. Do mojego bigosu dodaję podsmażoną łopatkę wieprzową, boczek wędzony i cebulę. Żeby wydobyć smak dodaję niewielką ilość suszonych grzybów i śliwek. Dużą rolę odgrywają przyprawy, zwłaszcza kminek. Prosta jednogarnkowa potrawa. Gorący bigos można przełożyć do wyparzonego słoika, zamknąć […]

Bigos


Kotlety drobiowe - kotlety po hawajsku
Oczywiście nie ma nic bardziej banalnego od kotletów drobiowych w panierce. Jeżeli chcemy odrobinę urozmaicić nasz obiad, można przygotować kotlety po hawajsku. Wystarczy dodać podczas smażenia ananasa w plastrach i ser mozzarella. Prosty, pyszny sposób na codzienną nudę w kuchni. SKŁADNIKI NA KOTLETY DROBIOWE 6 średnich filetów z kurczaka przyprawa […]

Kotlety drobiowe – kotlety po hawajsku


Hamburgery
Podstawą tradycyjnych hamburgerów jest bułka, koniecznie z sezamem, kotlet wołowy i cebula karmelizowana. Przepisy na wykonanie idealnych domowych bułek do hamburgerów, oraz czerwonej cebuli karmelizowanej zamieściłam w osobnych artykułach. Nie można zapomnieć o smażonym bekonie, topionym serze, majonezie i musztardzie. Dla zrównoważenia dodajemy oczywiście sałatę, plastry pomidora i ogórka konserwowego. […]

Hamburgery



Zupa gulaszowa
Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni. SKŁADNIKI NA ZUPĘ GULASZOWĄ 80 dkg wołowiny […]

Zupa gulaszowa


Flaki wołowe
Czas na rozgrzewającą zupę z flaków wołowych. Mimo, że za dziecka nie przepadałam za flakami, to teraz nie może ich zabraknąć w naszej kuchni. To przede wszystkim męskie danie Polaków, obowiązkowe na większości imprezach okolicznościowych. Do zupy dodaję porcję żeberek, boczek wędzony, paprykę czerwoną, marchew i seler. Smak flaków podkreśla […]

Flaki wołowe


Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami
Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do […]

Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami



Ryba po grecku
Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste […]

Ryba po grecku


Pierogi z kapustą i pieczarkami 2
Pierogi z kapustą i pieczarkami oczywiście nie tylko w święta, ale już w klimacie przedświątecznym. Grzyby w tym przepisie dodaję tylko w niewielkiej ilości dla smaku. Można zastąpić je kostkami grzybowego bulionu, wtedy zamiast sosu grzybowego pierogi podaję z podsmażoną cebulką. Królewski dodatek to oczywiście barszcz czerwony. SKŁADNIKI NA FARSZ […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami


Spaghetti bolognese
W mojej wersji spaghetti bolognese to przepis na mega szybki obiad, inspirowany znaną potrawą. We włoskiej wersji bazą jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. W naszym menu wieprzowina ma zdecydowaną przewagę, więc postanowiłam zastąpić ją delikatnym, lekko strawnym filetem z indyka. Mięso mielone podsmażam z cebulą oraz gotową mieszanką ziół […]

Spaghetti bolognese