Jajka zapiekane w boczku to świetny pomysł na sycące i pyszne śniadanie. Przygotowujemy je, zapiekając jajka w kokilkach, w otoczce z boczku, dodając aromatyczne suszone pomidory oraz świeży szpinak. Danie jest proste, a jednocześnie pełne smaku i wartości odżywczych. PRZEPIS NA JAJKA W BOCZKU
Śniadanie
Z najprostszych dodatków do kanapek jakich znamy jest pasta jajeczna. Drobno posiekane jajka z dodatkiem szczypiorku i majonezu. Mega pyszna pasta doprawiona jedynie solą i pieprzem. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ
Bułki z przedziałkiem to łatwy sposób na uzupełnienie pieczywa w domu. Świeże, pachnące bułki na rozpoczęcie dnia lub na rodzinną kolację. PRZEPIS NA BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
Dziś pasta z wędzonego tofu. Prosty i szybki przepis na wege pastę, idealną do kanapek. Wystarczy zmiksować kilka składników. PRZEPIS NA PASTĘ Z WĘDZONEGO TOFFU
Uwielbiam domowe wypieki, dziś szczególnie polecam przepis na bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem. Idealna propozycja na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. PRZEPIS NA BUŁKI TWISTERY Z SZYNKA SZWARCWALDZKĄ, FROMAGE I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE SERKA FROMAGE Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku. […]
Dla miłośników domowych wypieków gorąco polecam przepis na bułki maślane. Warto czasami zamiast biec do sklepu, odpalić własny piekarnik. Pachnące, puszyste bułeczki posypane makiem i sezamem podaję z masłem i konfiturą. PRZEPIS NA BUŁKI MAŚLANE Rozpuścić masło, odstawić. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz […]
Serek fromage to niezastąpiony dodatek nie tylko do kanapek. Fromage świetnie pasuje do góralskich moskoli. Zamiast kupować lepiej samemu zrobić, wystarczy połączyć zmielony twaróg z miękkim masłem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. PRZEPIS NA SEREK FROMAGE Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku. Serek wymieszać […]
Z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych przygotowałam przepis na tradycyjny domowy pasztet mięsny. Do mojego pasztetu dodaję cztery rodzaje mięsa: łopatkę, boczek wieprzowy, nogę z kurczaka i wątróbkę drobiową. Jest bardzo smaczny, lekko wilgotny, idealnie przyprawiony nie tylko na świąteczny stół. Pasztet mięsny jest też na pewno zdrowszy od kupnych […]
Uwielbiam sałatkę krabową. To nieprzeciętna sałatka z paluszkami rybnymi SURIMI, zwanymi paluszkami krabowymi oraz cienkimi nitkami makaronu ryżowego i kukurydzą. Nadzwyczajnego smaku nadaje jej świeży koper, ogórek oraz sos czosnkowy. Sałatka krabowa jest delikatna, orzeźwiająca i niezwykle smaczna – polecam zwłaszcza na imprezowy stół! PRZEPIS NA SAŁATKĘ KRABOWĄ Zagotować wodę […]
Od niedawna w Polskiej kuchni goszczą amerykańskie naleśniki panacakes. To pyszne połączenie naszych naleśników z goframi. Bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko. Prosty sposób na małe, słodkie „co nieco”. W Ameryce podawane z syropem klonowym, ja wolę jednak o wiele tańsze rozwiązanie tzn. posypane cukrem pudrem, polane sosem deserowym (toffi, […]
Tak jak większość osób, uwielbiam naleśniki z serem i owocami a właśnie kończy się sezon na truskawki. O tej porze roku do ozdoby i smaku podaję naleśniki jednocześnie z truskawkami i borówkami amerykańskimi. Dla aromatu, do sera dodaję olejek pomarańczowy. Dodatkowo wierzch zdobię polewą czekoladową, całość to raj dla oczu […]
Zbliża się 14 luty – święto zakochanych !!! Dla wszystkich zakochanych i nie tylko postanowiłam przygotować „śniadanie do łóżka”. Inspiracją mojego przepisu zostały zdrowotne 100 % dżemy z ŁOWICZA z owoców dzikiej róży oraz czarnego bzu. To nowość na polskim runku. Dżem z owoców dzikiej róży zwiększa odporność organizmu dzięki […]