Tak jak większość osób, uwielbiam naleśniki z serem i owocami a właśnie kończy się sezon na truskawki. O tej porze roku do ozdoby i smaku podaję naleśniki jednocześnie z truskawkami i borówkami amerykańskimi. Dla aromatu, do sera dodaję olejek pomarańczowy. Dodatkowo wierzch zdobię polewą czekoladową, całość to raj dla oczu i podniebienia!
SKŁADNIKI – NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI
CIASTO
- 3 szklanki mąki poznańskiej
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1,5 szklanki wody
- 5 jaj
MASA SEROWA
- 1 kg sera śmietankowego
- 1 budyń waniliowy
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 olejku pomarańczowego
DODATKOWO
- 1/2 kg truskawek
- 200 g borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania
- polewa czekoladowa
- olej i margaryna do smażenia
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI
- Robotem kuchennym mieszamy najpierw mąkę z mlekiem i wodą.
- Dodajemy jajka, znowu mieszamy.
- Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Łączymy wszystkie składniki na masę serową.
- Rozgrzewamy patelnie, smarujemy delikatnie olejem (przed każdym rozlaniem ciasta).
- Nalewamy około 1 chochlę ciasta, trzymając patelnię i obracając, aby ciasto równomiernie rozlało się na powierzchni (ciasto mieszamy przed każdym nałożeniem).
- Naleśniki smażymy przez 4-5 minut z obu stron.
- Gotowe naleśniki odkładamy jeden na drugim, na koniec odwracamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Nakładamy kopiastą łyżkę sera na połowę naleśnika, składamy w „chusteczkę”.
- Naleśniki odsmażamy z obu stron na roztopionej łyżce margaryny.
- Naleśniki delikatnie posypujemy cukrem pudrem, zygzakiem zdobimy polewą czekoladową.
- Na wierzch układamy borówki i plasterki truskawek.