Tort CAPPUCCINO – to idealny, pyszny tort na każdą okazję. Biszkopt pieczemy razem z kawą cappuccino, dodajemy ją również do masy śmietanowej. Rozkrojone ciasto biszkoptowe nasączamy również kawą ze spirytusem. Tort jest puszysty, delikatny i mega aromatyczny.
Można udekorować go w dowolny sposób, proponuję truskawki i polewę czekoladową. Poniżej podaję przepis na tort 3-warstwowy, na tortownicę o średnicy 22 cm.
SKŁADNIKI – TORT CAPPUCCINO
BISZKOPT
- 4 jajka
- 4 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku) orzechowej lub classic
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 opakowania śmietan-fix
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki kawy cappuccino
DODATKOWO
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy cappuccino (z 6 łyżeczek)
- 60 ml spirytusu
- kawałek margaryny do smarowania tortownicy
- truskawki, polewa czekoladowa do ozdobienia tortu
PRZEPIS NA TORT CAPPUCCINO
- Tortownicę wysmarować margaryną, oprószyć mąką.
- Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
- Dodawać powoli żółtka roztrzepane z wodą.
- Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
- Biszkopt odstawić do ostygnięcia, podzielić na trzy części, nasączyć kawą ze spirytusem.
- Przygotować masę śmietanową. Śmietanę chwilę ubijać, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
- Śmietanę ubijać aż będzie sztywna, na koniec wymieszać z cappuccino (w proszku).
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie ostudzić stale mieszając.
- Letnią żelatynę od razu powoli wlewać do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem.
- Śmietanę podzielić na trzy części potrzebne do przełożenia tortu oraz wyrównania boków.
- Ciasto odstawić na noc do lodówki.
- Tort ozdobić truskawkami i polewą czekoladową.