Szukasz pomysłu na sycącą i aromatyczną zupę? Wypróbuj mój sprawdzony przepis na zupę krem z ciecierzycy! Delikatna, kremowa konsystencja i bogactwo orientalnych przypraw sprawiają, że to danie podbije Twoje kubki smakowe. Kurkuma, kolendra, imbir, kmin rzymski i szczypta gałki muszkatołowej nadają zupie głęboki, wyrazisty smak i apetyczny zapach. Podawaj zupę […]
Zupa
Owocowa zupa wiśniowa świetnie nadaje się jako pierwsze danie. Wiśnie drylowane oczywiście z domowych zapasów. Zupa na słodko sprawdzi się jako wstęp do naleśników. PRZEPIS NA ZUPĘ WIŚNIOWĄ (OWOCOWĄ) Makaron gotować w osolonej wodzie przez około 12 minut, zlać zimną wodą, odcedzić. Do wiśni oraz soku dolać 1,5 litra wody, […]
Dziś przepis na uwielbianą zupę z botwinki. Botwinka to bogate źródło witamin, do tego cenny składnik pysznej, sezonowej zupy. Moją zupę przygotowuję na żeberkach z ziemniakami, marchewką, selerem, pietruszką i świeżym koperkiem. PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOTWINKI Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Co około […]
Drugą wersją zupy pomidorowej jest – pomidorowa z ryżem. Lekka, delikatna i pyszna. Zupę w tej odsłonie pamiętam z czasów dzieciństwa. PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ Z RYŻEM Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Po około 20 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy […]
W polskiej kuchni nie może zabraknąć przepisu na zupę pieczarkową. Zupę gotuję na wywarze mięsno-warzywnym. Jej głównym składnikiem są oczywiście lekko podsmażone pieczarki. Zupę zabielam śmietaną oraz podaję z natką pietruszki (i świeżym koperkiem). PRZEPIS NA ZUPE PIECZARKOWĄ Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Po […]
W polskiej kuchni nie można zapomnieć o tradycyjnej zupie krupnik. Głównym jej składnikiem jest kaszą jęczmienna, najlepiej o średniej grubości. Krupnik gotuję na wywarze mięso-warzywnym. Do wywaru można użyć dobrej jakości wędzonych żeberek, bez zabielania zupy śmietaną. PRZEPIS NA ZUPĘ KRUPNIK Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu […]
Czas na tajskie danie – warzywa z pastą tai red curry. Warzywa w kremowej zupie na bazie mleczka kokosowego, której bazą smaku jest pikantna, tajska, czerwona pasta. Ostrość uzupełnia papryczka chili i imbir. Filet z kurczaka dodany na potrawy, można pominąć, tworząc danie jarskie. Danie barwne, syte i bardzo apetyczne, […]
Jedną z moich ulubionych zup jest barszcz czerwony zabielany. Barszcz podawany z puree ziemniaczanym i gotowanymi jajkami smakuje idealnie. Zupę przygotowuję na wywarze mięsno-warzywnym. Kolor barszczu będzie bardziej intensywny, jeśli odstawimy go na noc do lodówki. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu […]
Podstawą kuchni polskiej jest również kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty. Moją zupę przygotowuję na żeberkach i oczywiście warzywach. Kapustę najpierw podsmażam razem z cebulą i przyprawami do bigosu. Żeby podkreślić smak kapuśniaku, na koniec dodaję zasmażkę. PRZEPIS NA KAPUŚNIAK – ZUPĘ Z KISZONEJ KAPUSTY Kapustę kiszoną wypłukać w chłodnej […]
Zupa kartoflanka ma swoje wyjątkowe miejsce na polskim stole. Często wracam do prostych, tradycyjnych przepisów. Kartoflankę przygotowuję z lanymi kluskami i oczywiście z natką pietruszki oraz świeżym koperkiem. PRZEPIS NA ZUPĘ KARTOFLANKĘ Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte […]
Idealnym dodatkiem do kremowych zup, jest groszek ptysiowy. Drobne kuleczki z ciasta parzonego przygotowałam wcześniej do zupy krem ze szpinaku. Z podanych w przepisie składników otrzymamy dwie duże blaszki groszku, którego z powodzeniem wystarczy do dwóch zup, dla 4-5 osób. Groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym […]
Z kremowych zup najbardziej przypadła nam do gustu zupa ze szpinaku. Zieloną zupę shrek podaję z przygotowanym wcześniej groszkiem ptysiowym. Oprócz jarzyn, ziemniaków do zupy dodaję seler naciowy, świeżą bazylię i gałkę muszkatołową. Zupa krem ze szpinaku jest wyjątkowa i bardzo syta :). Przepis na groszek ptysiowy zamieściłam w osobnym […]
Zupa buraczkowa to podstawa polskiej kuchni, przypomina bardzo barszcz ukraiński. Przygotowanie zupy zaczynam od ugotowania w całości buraczków. Do wywaru mięsnego na żeberkach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew, seler oraz przyprawy. Starte buraki dodaję na sam koniec, dzięki temu nie tracą koloru. PRZEPIS NA ZUPĘ BURACZKOWĄ Buraczki […]
Zupa ogórkowa na domowych ogórkach kiszonych to jest to. Często gości na naszym stole, w końcu to podstawa kuchni polskiej. Zupę ogórkową gotuję na wywarze mięsnym, dodaję warzywa: cebulę, por, marchew, seler, ziemniaki. Smak uzupełnia liść laurowy, ziele angielskie, magi, pieprz. Na koniec dodaję natkę pietruszki i świeży koperek. PRZEPIS […]
Nie tylko mi grochówka kojarzy się z masowymi imprezami, wojskową kuchnią polową. Takie imprezy są coraz rzadziej, ale w domach zupa ta zajmuje obowiązkową pozycję w polskim menu. Grochówka jest sycąca i rozgrzewająca. Moją przygotowuję na wędzonym boczku, oczywiście z jarzynami i aromatycznym majerankiem. PRZEPIS NA ZUPĘ GROCHÓWKA Groch zalać […]
Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni. PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ
Sezon na fasolkę szparagową już się kończy, dlatego korzystam z okazji i robię pyszną zupę jarzynową. Po sezonie fasolkę zastępuję groszkiem konserwowym. W zupie jarzynowej oczywiście nie może zabraknąć kalafiora, ziemniaków, cebuli, marchwi i selera. Dobrze byłoby dodać świeżą brukselkę, ale nie zawsze jest dostępna w sprzedaży, nawet w sezonie. […]
O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna […]
Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zupę pomidorową zdecydowana większość woli z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany […]
Oczywiście w każdym domu obowiązkowo na stole króluje rosół drobiowy. Przepis ten zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Rosół jako wywar mięsno-warzywny w sezonie letnim koniecznie musi pachnieć świeżymi gałązkami lubczyku i selera naciowego. Po sezonie letnim wystarczyć musi magi – płynny wywar z lubczyku i […]
Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej polecam mój przepis na zupę szczawiową o wyjątkowym lekko kwaśnym smaku. Jest to ulubiona zupa dzieci i dorosłych. Zupę gotuję tak jak moja mama, na wywarze mięsno-warzywnym. Zabielam ją śmietaną i obowiązkowo podaję z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami z cebulką – pierwsza klasa! Wszystkich […]