Zupa


Zupa grochówka
Nie tylko mi grochówka kojarzy się z masowymi imprezami, wojskową kuchnią polową. Takie imprezy są coraz rzadziej, ale w domach zupa ta zajmuje obowiązkową pozycję w polskim menu. Grochówka jest sycąca i rozgrzewająca. Moją przygotowuję na wędzonym boczku, oczywiście z jarzynami i aromatycznym majerankiem. SKŁADNIKI NA ZUPĘ GROCHÓWKĘ 250 g […]

Zupa grochówka


Zupa gulaszowa
Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni. SKŁADNIKI NA ZUPĘ GULASZOWĄ 80 dkg wołowiny […]

Zupa gulaszowa


Zupa jarzynowa
Sezon na fasolkę szparagową już się kończy, dlatego korzystam z okazji i robię pyszną zupę jarzynową. Po sezonie fasolkę zastępuję groszkiem konserwowym. W zupie jarzynowej oczywiście nie może zabraknąć kalafiora, ziemniaków, cebuli, marchwi i selera. Dobrze byłoby dodać świeżą brukselkę, ale nie zawsze jest dostępna w sprzedaży, nawet w sezonie. […]

Zupa jarzynowa



Zupa brokułowa
O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna […]

Zupa brokułowa


Zupa pomidorowa
Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zdecydowanie większość woli ją z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany w […]

Zupa pomidorowa


Rosół drobiowy
Oczywiście w każdym domu obowiązkowo na stole króluje rosół drobiowy. Przepis ten zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Rosół jako wywar mięsno-warzywny w sezonie letnim koniecznie musi pachnieć świeżymi gałązkami lubczyku i selera naciowego. Po sezonie letnim wystarczyć musi magi – płynny wywar z lubczyku i […]

Rosół drobiowy



Zupa szczawiowa
Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej polecam mój przepis na zupę szczawiową o wyjątkowym lekko kwaśnym smaku. Jest to ulubiona zupa dzieci i dorosłych. Zupę gotuję tak jak moja mama, na wywarze mięsno-warzywnym. Zabielam ją śmietaną i obowiązkowo podaję z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami z cebulką – pierwsza klasa! Wszystkich […]

Zupa szczawiowa


Zupa krem z dyni z grzankami
Od tygodnia chodziła za mną zupa z dyni. Pierwsza myśl to oczywiście : „Przecież to nie sezon !” Ale … po co są mrożonki – właśnie po, to by spełniać swoje zachcianki. Dodatkową zaletą tej mrożonki jest to, że nie trzeba męczyć się z pieczeniem, krojeniem całej dyni aby wydobyć […]

Zupa krem z dyni z grzankami