Zupa grochówka

Zupa grochówka

90min
5porcji
Łatwy

Nie tylko mi grochówka kojarzy się z masowymi imprezami, wojskową kuchnią polową. Takie imprezy są coraz rzadziej, ale w domach zupa ta zajmuje obowiązkową pozycję w polskim menu. Grochówka jest sycąca i rozgrzewająca. Moją przygotowuję na wędzonym boczku, oczywiście z jarzynami i aromatycznym majerankiem.

SKŁADNIKI – ZUPA GROCHÓWKA

  • 250 g (1 szklanka) grochu łuskanego
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 40 dkg boczku surowego wędzonego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA ZUPĘ GROCHÓWKA

  1. Groch zalać wodą, gotować do miękkości przez około 40 minut.
  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć osobno na patelni, dodać do ugotowanego grochu.
  3. Ziemniaki pokroić w kostkę dodać do zupy.
  4. Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy.
  5. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, magi.
  6. Zupę gotować jeszcze 20 minut, na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments