Nie tylko mi grochówka kojarzy się z masowymi imprezami, wojskową kuchnią polową. Takie imprezy są coraz rzadziej, ale w domach zupa ta zajmuje obowiązkową pozycję w polskim menu. Grochówka jest sycąca i rozgrzewająca. Moją przygotowuję na wędzonym boczku, oczywiście z jarzynami i aromatycznym majerankiem.
SKŁADNIKI – ZUPA GROCHÓWKA
- 250 g (1 szklanka) grochu łuskanego
- 1,5 litra zimnej wody
- 40 dkg boczku surowego wędzonego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchew
- kawałek selera
- 2 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, magi do smaku
- natka pietruszki
PRZEPIS NA ZUPĘ GROCHÓWKA
- Groch zalać wodą, gotować do miękkości przez około 40 minut.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć osobno na patelni, dodać do ugotowanego grochu.
- Ziemniaki pokroić w kostkę dodać do zupy.
- Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, magi.
- Zupę gotować jeszcze 20 minut, na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.