W moim zbiorze oczywiście nie może zabraknąć przepisu na pierogi ruskie -podstawę polskiej kuchni. Gotowane pierogi ruskie w moim domu podaję z cebulką. Najlepiej smakują jednak podsmażone na margarynie i polane sosem czosnkowym. Farsz to połączenie zmielonych gotowanych ziemniaków i białego sera półtłustego. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulkę oraz sól, pieprz i koniecznie sporo magi. Dla urozmaicenia smaku dorzucam również pokrojone świeże listki mięty.
SKŁADNIKI – PIEROGI RUSKIE Z SOSEM CZOSNKOWYM
FARSZ
- 1 kg obranych ziemniaków
- 400 g sera białego półtłustego
- 1-2 cebule
- olej do smażenia (i do gotowania)
- 2 łyżeczki soli, pieprz, magi do smaku
- garść świeżych listków mięty
CIASTO
- 1 kg mąki pszennej (poznańskiej lub tortowej na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
- 1 jajko
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
SOS CZOSNKOWY
- 150 g kwaśniej śmietany 18 %
- 4 łyżki majonezu
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- Sól, pieprz, zioła do sałatek
PRZEPIS NA PIEROGI RUSKIE Z SOSEM CZOSNKOWYM
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dokładnie ubijamy lub ostudzone mielimy, na koniec dodajemy ser.
- Do farszu dodajemy podsmażoną na oleju cebulę (pokrojone drobno listki mięty), przyprawy, mieszamy.
- Mąkę przesypujemy do misy (odsypujemy 2/3 szklanki mąki, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
- Dodajemy jajko, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
- W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki, jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
- Po połączeniu składników ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
- Ciasto umieszczamy z powrotem w misie, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno wałkujemy, podsypując mąką i obracając ciasto dość często.
- Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypujemy delikatnie mąką.
- Wykrawamy szklanką krążki – jeden obok drugiego.
- Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
- Krążki układamy po pięć, jeden na drugim i przykrywamy ręcznikiem kuchennym.
- Przed nałożeniem farszu, każdy krążek ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
- Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy pierogi na blaszce.
- Do gotującej, osolonej wody dodajemy 2 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały.
- Wkładamy ostrożnie połowę naszych pierogów, od razu delikatnie mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Po 5 minutach odcedzamy i studzimy pierogi.
- Mieszamy składniki na sos czosnkowy.
- Pierogi podsmażamy na margarynie lub oleju.
- Gorące pierogi polewamy sosem czosnkowym.