Tort serowy z mleczkiem kokosowym

Tort serowy z mleczkiem kokosowym

120min
12porcji
Średni

Tort serowy z mleczkiem kokosowym to moja propozycja na wyjątkowy deser. Uwielbiam serniki na zimno. Tym razem postanowiłam połączyć twaróg z egzotycznym mleczkiem.
Czekoladowy spód ciasta przygotowałam z herbatników kakaowych, orzechów włoskich, masła i kakao. Bardzo odpowiada mi zestawienie kolorystyczne trzywarstwowej masy serowej. Mleczko kokosowe nadaje delikatny smak kokosa i odpowiednią konsystencję.
Tort pokrywa galaretka o smaku owoców leśnych.

SKŁADNIKI NA TORT SEROWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 2 puszki mleka kokosowego 12-14 % (2 x 400 ml)
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 szczypty fioletowego barwnika spożywczego
  • 12 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 1,5 szklanki wody

SKŁADNIKI NA CZEKOLADYWY SPÓD

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 3 garście posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1,5 szklanki wody
  • (wiórki kokosowe lub bita śmietana do ozdoby)

PRZEPIS NA TORT SEROWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

  1. Przygotować czekoladowy spód torta. Posiekane orzechy podsmażyć krótko na 2-łyżkach masła, stale mieszając, żeby masło się nie przypaliło.
  2. Zrobić czekoladową polewę: do gorącej wody dodać masło, kakao, wymieszać, zagotować.
  3. Herbatniki zmielić wymieszać razem z orzechami i polewą czekoladową. Masę wyłożyć na spód tortownicy, delikatnie ubić, wyrównać powierzchnię najlepiej spodem szklanki.
  4. Przygotować masę serową. Mleko kokosowe zblendować razem z twarogiem i cukrem pudrem. Masę podzielić na trzy równe części (wygodnie będzie w litrowych słoikach).
  5. Dwie porcje masy odłożyć do lodówki.
  6. Przygotować kakaową warstwę masy serowej: 4-łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić w 1/2-szklanki gorącej wody, wymieszać. Masę serową zmiksować robotem z kakao, można dodać 2-łyżki cukru pudru. Następnie wymieszać z letnią żelatyną, wylać na czekoladowy spód.
  7. Tortownicę odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
  8. Przygotować fioletową warstwę masy serowej. 4-łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić w 1/2-szklanki gorącej wody, wymieszać. Masę serową zmiksować robotem z fioletowym barwnikiem spożywczym, następnie wymieszać z letnią żelatyną, wylać na kakaową warstwę.
  9. Tortownicę odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
  10. Przygotować białą warstwę masy serowej. 4-łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić w 1/2-szklanki gorącej wody, wymieszać. Masę serową wymieszać z letnią żelatyną, wylać na kakaową warstwę.
  11. Tortownicę odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
  12. Galaretkę owocową rozpuścić w 1/5-szklanki gorącej wody, wymieszać dokładnie, ostudzić.
  13. Galaretkę odstawić do lodówki na około 30 minut, lekko tężejącą wylać na wierzch tortu.
  14. Wierzch tortu ozdobić można bitą śmietaną lub posypać wiórkami kokosowymi.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments