Tort serowy z mleczkiem kokosowym to moja propozycja na wyjątkowy deser. Uwielbiam serniki na zimno. Tym razem postanowiłam połączyć twaróg z egzotycznym mleczkiem.
Czekoladowy spód ciasta przygotowałam z herbatników kakaowych, orzechów włoskich, masła i kakao. Bardzo odpowiada mi zestawienie kolorystyczne trzywarstwowej masy serowej. Mleczko kokosowe nadaje delikatny smak kokosa i odpowiednią konsystencję.
Tort pokrywa galaretka o smaku owoców leśnych.
SKŁADNIKI NA TORT SEROWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
MASA SEROWA
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 2 puszki mleka kokosowego 12-14 % (2 x 400 ml)
- 1 pełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 3 szczypty fioletowego barwnika spożywczego
- 12 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 1,5 szklanki wody
CZEKOLADOWY SPÓD
- 250 g herbatników kakaowych
- 3 garście posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- 1,5 szklanki wody
- (wiórki kokosowe lub bita śmietana do ozdoby)
PRZEPIS NA TORT SEROWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
- Przygotować czekoladowy spód torta. Posiekane orzechy podsmażyć krótko na 2-łyżkach masła, stale mieszając, żeby masło się nie przypaliło.
- Zrobić czekoladową polewę: do gorącej wody dodać masło, kakao, wymieszać, zagotować.
- Herbatniki zmielić wymieszać razem z orzechami i polewą czekoladową. Masę wyłożyć na spód tortownicy, delikatnie ubić, wyrównać powierzchnię najlepiej spodem szklanki.
- Przygotować masę serową. Mleko kokosowe zblendować razem z twarogiem i cukrem pudrem. Masę podzielić na trzy równe części (wygodnie będzie w litrowych słoikach).
- Dwie porcje masy odłożyć do lodówki.
- Przygotować kakaową warstwę masy serowej: 4-łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić w 1/2-szklanki gorącej wody, wymieszać. Masę serową zmiksować robotem z kakao, można dodać 2-łyżki cukru pudru. Następnie wymieszać z letnią żelatyną, wylać na czekoladowy spód.
- Tortownicę odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
- Przygotować fioletową warstwę masy serowej. 4-łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić w 1/2-szklanki gorącej wody, wymieszać. Masę serową zmiksować robotem z fioletowym barwnikiem spożywczym, następnie wymieszać z letnią żelatyną, wylać na kakaową warstwę.
- Tortownicę odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
- Przygotować białą warstwę masy serowej. 4-łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuścić w 1/2-szklanki gorącej wody, wymieszać. Masę serową wymieszać z letnią żelatyną, wylać na kakaową warstwę.
- Tortownicę odstawić do lodówki na około 20-30 minut.
- Galaretkę owocową rozpuścić w 1/5-szklanki gorącej wody, wymieszać dokładnie, ostudzić.
- Galaretkę odstawić do lodówki na około 30 minut, lekko tężejącą wylać na wierzch tortu.
- Wierzch tortu ozdobić można bitą śmietaną lub posypać wiórkami kokosowymi.