Z kremowych zup najbardziej przypadła nam do gustu zupa ze szpinaku. Zieloną zupę shrek podaję z przygotowanym wcześniej groszkiem ptysiowym. Oprócz jarzyn, ziemniaków do zupy dodaję seler naciowy, świeżą bazylię i gałkę muszkatołową. Zupa krem ze szpinaku jest wyjątkowa i bardzo syta :). Przepis na groszek ptysiowy zamieściłam w osobnym artykule.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM ZE SZPINAKU – ZUPA SHREK
- 300 g szpinaku świeżego baby
- 1 litr wody
- 1 cebula w łupce
- 1 marchew
- kawałek pora
- kawałek selera
- 3 średnie ziemniaki
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek bazylii
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM ZE SZPINAKU – ZUPA SHREK
- Seler, marchew i ziemniaki obrać, wymyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Por i cebulę opłukać, ściąć końcówki cebuli.
- Przygotowane warzywa wrzucić do gorącej wody, dodać 1-łyżeczkę soli, gotować 20 minut.
- Pod koniec gotowania do wywaru dodać seler naciowy i bazylię.
- Zupę odstawić z palnika, wyrzucić por i cebulę.
- Szpinak osobno dusić na oliwie z czosnkiem, aż zmięknie, dodać do zupy.
- Całość zblendować, dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
- Zupę krem ze szpinaku podawać z groszkiem ptysiowym.