Idealnym dodatkiem do kremowych zup, jest groszek ptysiowy. Drobne kuleczki z ciasta parzonego przygotowałam wcześniej do zupy krem ze szpinaku. Z podanych w przepisie składników otrzymamy dwie duże blaszki groszku, którego z powodzeniem wystarczy do dwóch zup, dla 4-5 osób. Groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI NA GROSZEK PTYSIOWY
CIASTO PARZONE
- * 3/4 szklanki wody
- * 100 g masła
- * 1 szczypta soli
- * 1 szklanka mąki tortowej
- * 3 duże jaja
PRZEPIS NA GROSZEK PTYSIOWY
- Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
- Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
- Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
- Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać groszki przez tylkę o średnicy 1 cm.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, groszek piec przez 15-20 minut.