Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

60min
10porcji
Łatwy

Idealnym dodatkiem do kremowych zup, jest groszek ptysiowy. Drobne kuleczki z ciasta parzonego przygotowałam wcześniej do zupy krem ze szpinaku. Z podanych w przepisie składników otrzymamy dwie duże blaszki groszku, którego z powodzeniem wystarczy do dwóch zup, dla 4-5 osób. Groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SKŁADNIKI NA GROSZEK PTYSIOWY

CIASTO PARZONE

  • * 3/4 szklanki wody
  • * 100 g masła
  • * 1 szczypta soli
  • * 1 szklanka mąki tortowej
  • * 3 duże jaja

PRZEPIS NA GROSZEK PTYSIOWY

  1. Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
  2. Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
  3. Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
  4. Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać groszki przez tylkę o średnicy 1 cm.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, groszek piec przez 15-20 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments