Tort zimowy z kremem z bitą śmietaną i białą czekoladą

Tort zimowy z kremem z bitą śmietaną i białą czekoladą

180min
14porcji
Trudny

W bardzo szczególny sposób chciałabym złożyć wszystkim życzenia radosnych Świąt Bożego Narodzenia, z tej okazji przygotowałam przepis na tort zimowy. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja świąteczna „pocztówka”. Tort przygotowałam na bazie biszkoptu z makiem, który przełożyłam pysznym kremem z bitej śmietany i białej czekolady. W środku ułożyłam kostki niebieskiej galaretki. Tort polałam mirror glaze. Wcześniej oczywiście przygotowałam ozdoby z masy cukrowej: choinka, misie polarne, pingwiny, literki i śnieżynki. Zrobiłam również biało-błękitne bezy, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule.

SKŁADNIKI – TORT ZIMOWY Z KREMEM I BITĄ ŚMIETANĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki maku suchego

KREM Z BIAŁA CZEKOLADĄ

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 200 g białej czekolady
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10-20 ml spirytusu
  • 1/2 olejku cytrynowego

GALARETKA NIEBIESKA

  • 1 owocowa galaretka niebieska
  • 1,5 szklanki gorącej wody

DODATKOWO

  • figurki, literki i śnieżynki z masy cukrowej
  • bezy w kolorze biało-niebieskim
  • polewa lustrzana + barwnik spożywczy biały i błękitny

PRZEPIS NA TORT ZIMOWY

PIERWSZEGO DNIA

  1. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki.
  2. Przygotować biszkopt. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
  3. Białka ubić z cukrem.
  4. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać na wolnych obrotach.
  5. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, ponownie wymieszać.
  7. Na koniec połączyć z suchym makiem.
  8. Wyłożyć do tortownicy.
  9. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  10. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  11. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą, wylać do pojemnika na wysokość około 1,5 cm, tak żeby po zastygnięciu pociąć ją w kostkę.

DRUGIEGO DNIA

  1. Przygotować krem z białą czekoladą. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  2. Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
  3. Letnią żelatynę powoli wlewać do kremu stale mieszając mikserem.
  4. Biszkopt podzielić na dwie części (najpierw ścinamy górę), obie nasączyć „ponczem”.
  5. Spód torta posmarować warstwą śmietany.
  6. Ułożyć kostki galaretki przykryć warstwą kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu.
  7. Wierzch i boki przykryć i wyrównać resztą kremu, odstawiamy na noc do lodówki.

TRZECIEGO DNIA

  1. Przygotować polewę lustrzaną : około 2/3 polewy połączyć z białym barwnikiem a 1/3 z błękitnym, polać zmrożonego torta.
  2. Bezy i ozdoby z cukru umieścić na torcie dopiero przed podaniem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments