W bardzo szczególny sposób chciałabym złożyć wszystkim życzenia radosnych Świąt Bożego Narodzenia, z tej okazji przygotowałam przepis na tort zimowy. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja świąteczna „pocztówka”. Tort przygotowałam na bazie biszkoptu z makiem, który przełożyłam pysznym kremem z bitej śmietany i białej czekolady. W środku ułożyłam kostki niebieskiej galaretki. Tort polałam mirror glaze. Wcześniej oczywiście przygotowałam ozdoby z masy cukrowej: choinka, misie polarne, pingwiny, literki i śnieżynki. Zrobiłam również biało-błękitne bezy, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule.
SKŁADNIKI – TORT ZIMOWY Z KREMEM I BITĄ ŚMIETANĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanki maku suchego
KREM Z BIAŁA CZEKOLADĄ
- 750 ml śmietany 36 %
- 200 g białej czekolady
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PONCZ
- 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 10-20 ml spirytusu
- 1/2 olejku cytrynowego
GALARETKA NIEBIESKA
- 1 owocowa galaretka niebieska
- 1,5 szklanki gorącej wody
DODATKOWO
- figurki, literki i śnieżynki z masy cukrowej
- bezy w kolorze biało-niebieskim
- polewa lustrzana + barwnik spożywczy biały i błękitny
PRZEPIS NA TORT ZIMOWY
PIERWSZEGO DNIA
- Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki.
- Przygotować biszkopt. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
- Białka ubić z cukrem.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać na wolnych obrotach.
- Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, ponownie wymieszać.
- Na koniec połączyć z suchym makiem.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
- Galaretkę wymieszać z gorącą wodą, wylać do pojemnika na wysokość około 1,5 cm, tak żeby po zastygnięciu pociąć ją w kostkę.
DRUGIEGO DNIA
- Przygotować krem z białą czekoladą. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
- Letnią żelatynę powoli wlewać do kremu stale mieszając mikserem.
- Biszkopt podzielić na dwie części (najpierw ścinamy górę), obie nasączyć „ponczem”.
- Spód torta posmarować warstwą śmietany.
- Ułożyć kostki galaretki przykryć warstwą kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu.
- Wierzch i boki przykryć i wyrównać resztą kremu, odstawiamy na noc do lodówki.
TRZECIEGO DNIA
- Przygotować polewę lustrzaną : około 2/3 polewy połączyć z białym barwnikiem a 1/3 z błękitnym, polać zmrożonego torta.
- Bezy i ozdoby z cukru umieścić na torcie dopiero przed podaniem.