„SOBÓTKA” to mój pierwszy pomysł na tort z polewą lustrzaną (mirror glaze). Czerwiec to nie tylko koniec roku szkolnego i początek wakacji. W najkrótszą noc w roku, w Noc Kupały, w południowych rejonach Polski nadal obchodzona jest uroczystość zwana Sobótką. Święto to zbiega się z Nocą Świętojańską. W tą noc panny, na dobrą wróżbę rzucały na wodę wianki z kwiatów i ziół. Polewa lustrzana pięknie odbija światło tak jak tafla wody, dlatego ten piękny słowiański zwyczaj postanowiłam wykorzystać do mojego pomysłu na tort.
Bazą tortu jest masa serowa – mix twarogu sernikowego i galaretek owocowych. Połowę masy serowej łączę z jagodami. Spód tortu to ciasto kakaowe, bardzo przypominające brownie. Tort przełożony jest galaretką z truskawkami. Całość to pasująca do siebie kompozycja smaków i kolorów. Do przygotowania wykorzystać można tortownice o średnicach 20-22 cm.
W osobnym artykule opisałam sposób wykonania polewy lustrzanej – mirror glaze oraz ozdób do tortu z masy cukrowej. Zamieściłam również do odwzorowania szablon: panny w łódce, księżyca i wianków.
SKŁADNIKI – TORT Z POLEWĄ LUSTRZANĄ
CIASTO KAKAOWE
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 80 ml wrzątku
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 1 galaretka owocowa przeźroczysta
- 1 galaretka owocowa niebieska
- 150 g jagód
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO
- 1 galaretka owocowa truskawkowa
- 300 g truskawek
- polewa lustrzana
- barwnik spożywczy w żelu lub proszku: biały, niebieski i różowy
- okrągły tekturowy podkład pod tort
PRZEPIS NA TORT Z POLEWĄ LUSTRZANĄ (MIRROR GLAZE) „SOBÓTKA”
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia.
- Truskawki pokroić w „kostkę”, wymieszać z galaretką, wyłożyć w mniejszej tortownicy wyłożonej folią spożywczą (lub ściąć brzegi aby masa serowa pokryła ścianki tortownicy). Odstawić do stężenia do lodówki.
- Upiec ciasto kakaowe. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, kakao, sodę.
- Dodać jajko, maślankę, olej, zmiksować.
- Następnie dodać wrzątek, wymieszać. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
- Ciasto wylać do tortownicy, piec w temperaturze 170-180 °C.
- Ciasto odstawić do ostygnięcia. Ściąć brzegi ciasta, aby masa serowa pokryła ścianki tortownicy.
- Przygotować masę serową. Jagody z cukrem zasmażyć przez chwilę, odstawić do ostygnięcia.
- Rozrobić przeźroczystą galaretkę owocową w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić.
- W osobnym kubku rozrobić niebieską galaretkę owocową w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić.
- Połowę twarogu sernikowego zmiksować z galaretką przeźroczystą.
- Drugą połowę sera wymieszać z jagodami i galaretką niebieską, zmiksować.
- Tekturowy podkład umieścić na spodzie tortownicy, na środek wyłożyć ciasto kakaowe.
- Ciasto pokryć białą masą serową, wyłożyć galaretkę z truskawkami.
- Wyłożyć pozostałą białą masę serową.
- Następnie wyłożyć jagodową masę serową.
- Tort odstawić do stężenia, na noc do lodówki.
- Niewielką ilość polewy lustrzanej wymieszać z białym barwnikiem, 1/3 pozostałej polewy mieszamy z różowym, barwnikiem, resztę z niebieskim barwnikiem.
- Przed wylaniem polewy lustrzanej, torta należy włożyć do zamrażarki na 1-1,5 godziny, tak aby ścianki i wierzch były zmrożone.