Zapraszam po przepis na super chlebek pita. Pita na cieście drożdżowym, pieczona w nagrzanym piekarniku, rośnie w górę, pozostają pusty środek. Chlebek można napełnić dowolnym farszem z warzyw, mięsa. PRZEPIS NA CHLEBEK PITA
Dodatki
Surówka z marchewki i pora to idealny dodatek do dań mięsnych. Prosty przykład jak z dwóch podstawowych składników, w połączeniu z majonezem, jogurtem i musztardą, przygotować pyszną surówkę do obiadu. PRZEPIS NA SUROWKĘ Z MARCHEWKI I PORA
Duszona marchewka z groszkiem to idealny dodatek do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z tradycyjnym kotletem schabowym czy schabem w sosie. PRZEPIS NA MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM
Guacamole to rodzaj salsy. To meksykańska pasta z awokado wymieszana z cebulą, papryczką chili, czosnkiem, sokiem z limonki, doprawiona solą i kminem rzymskim. Guacamole to idealny dodatek do nachos z tortilli, jak również do świeżego pieczywa. PRZEPIS NA GUACAMOLE – SALSA Z AWOKADO Cebulą pokroić w drobną kostkę, odcisnąć lekko […]
Roszponka w sosie koperkowo-ziołowym, jest idealnym dodatkiem do frytek i rozetek ziemniaczanych. Sos o smaku koperkowo-ziołowym łączymy z olejem i mlekiem. W tym zestawieniu, dzięki mocnym aromatom firmowy sos sałatkowy nabiera oryginalnego smaku. Wystarczy doprawić go gałką muszkatołową i pieprzem. Roszponka w sosie koperkowo-ziołowym sprawia, że kubki smakowe szaleją, a […]
Serek fromage to niezastąpiony dodatek nie tylko do kanapek. Fromage świetnie pasuje do góralskich moskoli. Zamiast kupować lepiej samemu zrobić, wystarczy połączyć zmielony twaróg z miękkim masłem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. PRZEPIS NA SEREK FROMAGE Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku. Serek wymieszać […]
Dziś jeszcze jeden przepis na dodatek do dań mięsnych – buraczki zasmażane. Przepis stosowany od pokoleń w polskich domach. Smażone na maśle buraczki z dodatkiem śmietany, idealnie pasują do kotletów schabowych, mielonych i nie tylko. Podawane na ciepło buraczki doprawione jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mają wyjątkowy smak. […]
Jako dodatek do dań mięsnych polecam przepis na buraczki z cebulką. Podawane na zimno tarte buraczki mieszamy z drobno pokrojoną cebulką, olejem octem, cukrem, solą i pieprzem. Proste, tradycyjne danie kuchni polskiej. PRZEPIS NA BURACZKI Z CEBULKĄ Buraki gotować w osolonej wodzie przez około 1,5-2 godziny. Ostudzone buraki, obrać, zetrzeć […]
Idealnym dodatkiem do kremowych zup, jest groszek ptysiowy. Drobne kuleczki z ciasta parzonego przygotowałam wcześniej do zupy krem ze szpinaku. Z podanych w przepisie składników otrzymamy dwie duże blaszki groszku, którego z powodzeniem wystarczy do dwóch zup, dla 4-5 osób. Groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym […]
Ćwikła – buraczki z chrzanem to prosty dodatek do wędlin a zwłaszcza pieczonej karkówki. Idealnie podkreśla smak polskiej białej kiełbasy i jest wprost niezastąpiony na polskich stołach w święta. Ćwikła przygotowana w domu, jest o wiele lepsza niż ta kupiona w sklepie. Ze składników podanych w przepisie otrzymamy 2 słoiczki […]
Do ozdoby moich pierniczków tradycyjnych użyłam dwa rodzaje polewy lukrowej: lukier szklisty i lukier królewski. Bazą do lukru jest oczywiście cukier puder. Lukier szklisty ucieramy z odrobiną gorącej wody. Lukier ten jest półprzeźroczysty, nawet jeżeli go zabarwimy. Szybko zastyga, więc trzeba go od razu nakładać (najlepiej za pomocą pędzelka). Lukier […]
Przygotowanie cebuli karmelizowanej jest bardzo proste. Oprócz suchej łupki usuwamy również zewnętrzną warstwę cebuli czerwonej. Podczas smażenia warstwa ta robi się twarda, łykowata. Cebulę smażymy na oliwie lub oleju, w trakcie dodajemy sól, cukier i niezastąpiony ocet balsamiczny. Chwila cierpliwości i mamy wyjątkowy dodatek do domowych hamburgerów. PRZEPIS NA CEBULĘ […]
Jeśli macie odrobinę więcej czasu, zachęcam do pieczenia domowych bułek do hamburgerów z sezamem. Są o wiele smaczniejsze niż te, które są dostępne w marketach. Smak ciasta drożdżowego podkreśla niewielka ilość masła, które nadaje lekko złotego koloru. Po dodaniu kwaśnej śmietany bułki są delikatne i puszyste. W osobnych artykułach przygotowałam […]
Do ozdoby mojego tortu zimowego, przygotowałam dwukolorowe bezy-beziki na tzw. bezie francuskiej. Beza bywa „nieco” kapryśna, ale wystarczy przestrzegać kilku zasad. Bezy nie lubią tłuszczu, dlatego do ubijania używamy metalowego naczynia, które dokładnie czyścimy. Nie lubią przede wszystkim wilgoci, wilgoć z powietrza ma duży wpływ już przy ubijaniu piany z […]
Nie ma to jak rosół drobiowy czy zupa pomidorowa z makaronem domowym! Chociaż wykonanie makaronu domowego jest proste, to niestety czasochłonne. Tym razem jest czas i chęci, więc do dzieła!Obraz z dzieciństwa, dziś na moim stole. Pachnący rosół z makaronem domowym, tym razem własnym, nie kupnym. Królewski dodatek do zupy, […]
Niezwykle apetycznie wyglądają torty czy desery z polewą lustrzaną – mirror glaze. Polewa ta wygląda bardzo efektownie i jest łatwa w przygotowaniu. Jak sama nazwa mówi, polewa przypomina taflę lustra lub wody, która pięknie odbija światło. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić ją sama i oto pierwsze efekty. Do barwienia używa się barwników […]
Do mojego pierwszego pomysłu na tort z polewą lustrzaną „SOBÓTKA” zrobiłam ozdoby z masy cukrowej. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon PANNY NA ŁÓDCE, WIANKA Z KWIATÓW I KSIĘŻYCA . W osobnym wpisie opisałam sposób na wykonanie masy cukrowej. Postać panny na łódce, po zmroku jest w kolorze czarnym, […]
Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków.Twoi goście i domownicy na pewno to docenią. Kluski […]
KOBIETA-LATA 40 I MAGNOLIE Z MASY CUKROWEJ Kobieta – lata 40 i magnolie z masy cukrowej są podstawą mojego pomysłu na „Tort angielski na 40 urodziny – MAGNOLIE”. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon KOBIETY-LATA 40 . W osobnym artykule opisałam sposób na wykonie masy cukrowej. Można oczywiście […]
Jednorożec z masy cukrowej jest podstawą mojego pomysłu na „Tort angielski z jednorożcem”. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon Jednorożec wraz z kształtem falbanki torta. W osobnym artykule opisałam sposób na wykonie masy cukrowej. Wykonanie kwiatków nie jest trudne. Przydadzą się małe foremki do wykrawania. Do nadania kwiatkom półokrągłego […]
Często nie mogę napatrzeć się na piękne torty w stylu angielskim wykonywane przez różnych cukierników. Ich podstawą jest masa cukrowa, którą pokrywamy TORT ANGIELSKI. Trzeba pamiętać, że bazą mogą być kremy a nie bita śmietaną, która rozpuszcza masę cukrową. Przed obłożeniem tortu lub ciasta, wierzch oraz jego boki pokrywamy warstwą […]