Ciasta

Dla wszystkich miłośników domowych wypieków jak również ciast bez pieczenia polecam sprawdzone przepisy. Przepisy na medal –to przepisy warte powtórzenia!


Ciasto szpinakowe - tort Leśny mech
Ciasto w pięknym zielonym kolorze to ciasto szpinakowe, wyszedł z niego piękny tort – Leśny mech. Ten kolor to nie jest żadna sztuczka z barwnikiem spożywczym, tylko spory dodatek zblendowanego szpinaku. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję spróbować tego ciasta, więc zapewniam, że w smaku nie ma nic, co przypominałoby […]

Ciasto szpinakowe – tort Leśny mech


Gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym
Święta bez łakoci – nie ma takiej opcji, jeżeli jeszcze nie macie zaplanowanego słodkiego menu na święta gorąco polecam rozkoszne gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym. Krem według mojego przepisu obłędnie pasuje do słodkiej bezy. Gniazdka ozdabiam kolorowymi jajeczkami cukrowymi i czekoladową posypką. Całość idealnie uzupełnia klimat świąt wielkanocnych. Z tej […]

Gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym


Ciasto parzone karpatka
Wbrew pozorom ciasto parzone jest bardzo łatwe do przygotowania, dlatego dziś proponuję przepis na Karpatkę. Tak naprawdę do ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, rośnie samo tworząc charakterystycznie fale-górki. Dwa blaty ciasta przekładamy śmietankowym kremem budyniowym, posypujemy cukrem pudrem, po prostu niebo w gębie!!! 🙂 Ciasto to jest delikatne, […]

Ciasto karpatka



Ciasto tiramisu 1
Bardzo często wracam do przepisu na TIRAMISU. Nasze ulubione ciasto na domowym biszkopcie, przełożonym masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Biszkopt nasączamy zaparzoną kawą i likierem migdałowym AMARETTO. Każdą warstwę dodatkowo posypujemy kakao. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej […]

Ciasto tiramisu


Ciasto wiśniowiec
Kilka słoików drylowanych wiśni zawsze zostawiam na pyszne ciasto WIŚNIOWIEC. Spód naszego deseru to ciasto na oleju, w połowie połączone z kakaem. W środku budyń na kompocie z drylowanymi wiśniami. Na wierzchu pyszny krem budyniowy, posypany tartą czekoladą. Całość prezentuje się wyśmienicie. Wiśniowiec przygotowuję na blaszce 32/21 cm, lub na […]

Ciasto wiśniowiec


Ciasto popapraniec
Dzisiaj na deser lekko pomieszane ciasto o śmiesznej nazwie POPAPRANIEC. Biszkopt na oleju łączymy z wiórkami kokosowymi, kakaem i makiem. Ciasto przekładamy masę budyniową, na wierzch układamy prażone orzechy włoskie i płatki migdałowe. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Popapraniec świetnie nadaje się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI NA CIASTO […]

Ciasto popapraniec



Bezy - beziki (beza francuska)
Do ozdoby mojego tortu zimowego, przygotowałam dwukolorowe bezy-beziki na tzw. bezie francuskiej. Beza bywa „nieco” kapryśna, ale wystarczy przestrzegać kilku zasad. Bezy nie lubią tłuszczu, dlatego do ubijania używamy metalowego naczynia, które dokładnie czyścimy. Nie lubią przede wszystkim wilgoci, wilgoć z powietrza ma duży wpływ już przy ubijaniu piany z […]

Bezy – beziki (beza francuska)


Chrusty
To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się […]

Chrusty


Ciasto orzechowe (orzechowiec)
Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi i miodem przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu. SKŁADNIKI NA CIASTO 3,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 2 […]

Ciasto orzechowe (orzechowiec)



Ciasto jabłecznik
Dziś na moim blogu przepis na jabłecznik. Pyszne tradycyjne kruche ciasto przełożone warstwą jabłek z cytrynową nutą, pachnące cynamonem! Ciasto powinno ostygnąć zanim posypiemy je cukrem pudrem. Niestety aromat, który wypełnia cały dom sprawia, że ciepłe kawałki jabłecznika lądują na naszych talerzach. Przepis na dużą blaszkę 32-21 cm. SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK […]

Ciasto jabłecznik


Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec)
Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec) to jedno z wielu moich ulubionych przepisów. Niezwykle puszyste ciasto kakaowe przekładamy dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Dżem nawilża ciasto nadając mu słodko-kwaśny smak. Porzeczkowiec to idealne ciasto na każdą okazję, które wprost rozpływa się w ustach. Stary dobry przepis, który nigdy się nie nudzi. SKŁADNIKI NA […]

Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec)


Ciasto z kruszonką
Przepis na ciasto z kruszonką jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto to sprawdza się na imprezach, wycieczkach na świeżym powietrzu. Do ciasta dodać można rabarbar lub różnego rodzaju owoce. Rabarbar i owoce, które zawierają dużo soku takie jak porzeczki, truskawki, zasypuję wcześniej cukrem i odstawiam przynajmniej […]

Ciasto z kruszonką



Sernik na zimno z owocami
Dziś w naszym domu na deser króluje sernik na zimno z owocami. Maliny, truskawki, jagody czy jeżyny nadają pięknej barwy i są idealną ozdobą. Smak owoców podkręcony oczywiście galaretkami, które jednocześnie nadają odpowiedniej konsystencji. Do sera twarogowego dodaję kremowy serek mascarpone i bitą śmietanę, która nadaje lekkości masie serowej. Na […]

Sernik na zimno z owocami


Ciasto 3 Bit
Ciasto 3-bit – to proste, pyszne ciasto bez pieczenia–ponadczasowy przebój :). Podstawą są kruche herbatniki przełożone kremem budyniowym, masą kajmakową oraz bitą śmietaną. Pychota dla której warto zapomnieć o kaloriach. SKŁADNIKI 2 paczki herbatników maślanych BONITKI (po 250 g) (kakao do posypania na wierzch ciasta) MASA I 2 szklanki mleka […]

Ciasto 3 Bit


Babka marchewkowa
Babka marchewkowa jest niezwykle delikatna i puszysta. W te święta postanowiłam wykorzystać przepis na ciasto marchewkowe, żeby upiec wielkanocną babkę. Dzięki przyprawom korzennym ciasto ma wyjątkowy – atrakcyjny smak ! Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a ciasto długo utrzymuje świeżość. SKŁADNIKI NA CIASTO – BABKA MARCHEWKOWA 2 szklanki startej marchewki (około 2 […]

Babka marchewkowa