Ciasta

Dla wszystkich miłośników domowych wypieków jak również ciast bez pieczenia polecam sprawdzone przepisy. Przepisy na medal –to przepisy warte powtórzenia!


Ciasto bakaliowa delicja - kora orzechowa
Dziś w menu ciasto „Deluxe” – „Bakaliowa delicja” znane również pod mniej ciekawą nazwą „Kora orzechowa”. Bazą ciasta jest biszkopt głównie na samych białkach ale za to z bakaliami. Ciasto przekładamy delicjami i kremem budyniowym na syropie z brzoskwiń. Na wierzch wykładamy warstwę kremu oraz plasterki brzoskwiń, zalewamy galaretką pomarańczową. […]

Ciasto Bakaliowa delicja – Kora orzechowa


Eklerki z bitą śmietaną i mascarpone 2
Dzisiaj kolejna propozycja na deser z  ciastem parzonym, pyszne eklery z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Domowa wersja jest równie apetyczna jak ciastka, które znamy z piekarni. Eklerki są łatwe w przygotowaniu, lubią je wszyscy i chyba tylko kalorie ograniczają ich spożycie 🙂 SKŁADNIKI NA EKLERKI Z […]

Eklerki z bitą śmietaną i mascarpone


Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Kolejny przepis na ciasto z mojego starego zeszytu to biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Biszkopt nasączam olejkiem cytrynowym. Jabłka kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon i łączę z galaretką cytrynową lub morelową. Wierzch bitej śmietany dodatkowo posypuję cynamonem, żeby jeszcze bardziej podkreślić smak. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 1 […]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną



Ciasto szpinakowe - tort Leśny mech
Ciasto w pięknym zielonym kolorze to ciasto szpinakowe, wyszedł z niego piękny tort – Leśny mech. Ten kolor to nie jest żadna sztuczka z barwnikiem spożywczym, tylko spory dodatek zblendowanego szpinaku. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję spróbować tego ciasta, więc zapewniam, że w smaku nie ma nic, co przypominałoby […]

Ciasto szpinakowe – tort Leśny mech


Gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym
Święta bez łakoci – nie ma takiej opcji, jeżeli jeszcze nie macie zaplanowanego słodkiego menu na święta gorąco polecam rozkoszne gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym. Krem według mojego przepisu obłędnie pasuje do słodkiej bezy. Gniazdka ozdabiam kolorowymi jajeczkami cukrowymi i czekoladową posypką. Całość idealnie uzupełnia klimat świąt wielkanocnych. Z tej […]

Gniazdka bezowe z kremem pomarańczowym


Ciasto parzone karpatka 1
Wbrew pozorom ciasto parzone jest bardzo łatwe do przygotowania, dlatego dziś proponuję przepis na Karpatkę. Tak naprawdę do ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, rośnie samo tworząc charakterystycznie fale-górki. Dwa blaty ciasta przekładamy śmietankowym kremem budyniowym, posypujemy cukrem pudrem, po prostu niebo w gębie!!! 🙂 Ciasto to jest delikatne, […]

Ciasto karpatka



Ciasto tiramisu 1
Bardzo często wracam do przepisu na TIRAMISU. Nasze ulubione ciasto na domowym biszkopcie, przełożonym masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Biszkopt nasączamy zaparzoną kawą i likierem migdałowym AMARETTO. Każdą warstwę dodatkowo posypujemy kakao. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej […]

Ciasto tiramisu


Ciasto wiśniowiec
Kilka słoików drylowanych wiśni zawsze zostawiam na pyszne ciasto WIŚNIOWIEC. Spód naszego deseru to ciasto na oleju, w połowie połączone z kakaem. W środku budyń na kompocie z drylowanymi wiśniami. Na wierzchu pyszny krem budyniowy, posypany tartą czekoladą. Całość prezentuje się wyśmienicie. Wiśniowiec przygotowuję na blaszce 32/21 cm, lub na […]

Ciasto wiśniowiec


Ciasto popapraniec
Dzisiaj na deser lekko pomieszane ciasto o śmiesznej nazwie POPAPRANIEC. Biszkopt na oleju łączymy z wiórkami kokosowymi, kakaem i makiem. Ciasto przekładamy masę budyniową, na wierzch układamy prażone orzechy włoskie i płatki migdałowe. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Popapraniec świetnie nadaje się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI NA CIASTO […]

Ciasto popapraniec



Bezy - beziki (beza francuska)
Do ozdoby mojego tortu zimowego, przygotowałam dwukolorowe bezy-beziki na tzw. bezie francuskiej. Beza bywa „nieco” kapryśna, ale wystarczy przestrzegać kilku zasad. Bezy nie lubią tłuszczu, dlatego do ubijania używamy metalowego naczynia, które dokładnie czyścimy. Nie lubią przede wszystkim wilgoci, wilgoć z powietrza ma duży wpływ już przy ubijaniu piany z […]

Bezy – beziki (beza francuska)


Chrusty
To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się […]

Chrusty


Ciasto orzechowe (orzechowiec)
Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi i miodem przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu. SKŁADNIKI NA CIASTO 3,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 2 […]

Ciasto orzechowe (orzechowiec)



Ciasto jabłecznik
Dziś na moim blogu przepis na jabłecznik. Pyszne tradycyjne kruche ciasto przełożone warstwą jabłek z cytrynową nutą, pachnące cynamonem! Ciasto powinno ostygnąć zanim posypiemy je cukrem pudrem. Niestety aromat, który wypełnia cały dom sprawia, że ciepłe kawałki jabłecznika lądują na naszych talerzach. Przepis na dużą blaszkę 32-21 cm. SKŁADNIKI NA JABŁECZNIK […]

Ciasto jabłecznik


Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec)
Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec) to jedno z wielu moich ulubionych przepisów. Niezwykle puszyste ciasto kakaowe przekładamy dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Dżem nawilża ciasto nadając mu słodko-kwaśny smak. Porzeczkowiec to idealne ciasto na każdą okazję, które wprost rozpływa się w ustach. Stary dobry przepis, który nigdy się nie nudzi. SKŁADNIKI NA […]

Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec)


Ciasto z kruszonką
Przepis na ciasto z kruszonką jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto to sprawdza się na imprezach, wycieczkach na świeżym powietrzu. Do ciasta dodać można rabarbar lub różnego rodzaju owoce. Rabarbar i owoce, które zawierają dużo soku takie jak porzeczki, truskawki, zasypuję wcześniej cukrem i odstawiam przynajmniej […]

Ciasto z kruszonką