Tarta z gruszkami i żurawiną to przepis na szybkie kruche ciasto. Owocowa tarta z chrupiącą kruszonka smakuje najlepiej tuż po upieczeniu, na ciepło. Do tego porcja lodów i sos malinowy, po prostu niebo w gębie. PRZEPIS NA TARTĘ Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
Ciasta
Jednym z uwielbianych ciast bez pieczenia, jest w ostatnim czasie ciasto kinder country.Mega pyszny i diabelnie tuczący deser na bazie kremówki, białej czekolady, serka mascarpone. Wymieszane z pszenicą preparowaną i jakby tego było mało wierzch wieńczy polewa z mlecznej czekolady, nie ma co 🙂 … się zastanawiać. Raz na jakiś […]
Pora na szybkie i proste ciasto kakaowe z jabłkami – salceson. Pyszne i puszyste ciasto z cynamonową nutą idealnie pasuje do kawy w domu, czy plenerze. PRZEPIS NA CIASTO KAKAOWE Z JABUŁKAMI – SALCESON
Zapraszam po przepis na pyszne amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Do przygotowania użyłam wyłączne mojej ulubionej, gorzkiej czekolady. Połowę porcji czekolady gorzkiej można zastąpić czekoladą mleczną. Ciasteczka są delikatnie kruche, po prostu rozpływają się w ustach. PRZEPIS NA AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Ciasto malinowa chmurka ma sporo wielbicieli. Idealne połączenie kruchego ciasta, galaretki z malinami, bitej śmietany z serkiem mascarpone. Wierzch to rozpływająca się w ustach beza z płatkami migdałów. Ciasto warte grzechu nawet dla osób, które liczą kalorie. PRZEPIS NA CIASTO MALINOWA CHMURKA PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO PRZYGOTOWANIE GALARETKI MALINOWEJ PRZYGOTOWANIE KREMU […]
W końcu i u mnie przepis na makaroniki na bezie francuskiej. Makaroniki to wykwintne, delikatne ciasteczka bezowe, ze zmielonymi migdałami. Mają cienką, chrupiącą skorupkę i puszysty, delikatny środek, który tworzy charakterystyczną stopkę. To dosyć kapryśne ciasteczka, dlatego należy trzymać się proporcji składników z dokładnością w gramach. Odrobina mąki ziemniaczanej, soku […]
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowo smaczne bułki kefirowe z serem i salami. Głównym składnikiem tego przepisu na ciasto jest kefir, który nadaje bułkom wyjątkowy smak i puszystość. W połączeniu z serem żółtym i aromatycznym salami, tworzą one nieodparty duet smakowy. Przygotujcie te bułki kefirowe z serem […]
Trochę jeszcze w świątecznym klimacie, przepis na ciasteczka owsiane z marchewką. Zdrowa, słodka przekąska z płatków owsianych, z miodem i aromatycznym cynamonem. PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z MARCHEWKĄ
Z moich ulubionych wypieków szczególnie polecam rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną. Dla odważnych i spragnionych, ten cukierniczy specjał można samemu przygotować w swoim domu. Rurki kuszą na sam widok, a kruchość ciasta i smak bitej śmietany zwiększają apetyt. Przepis na wykonanie domowego ciasta francuskiego zamieściłam w osobnym artykule. […]
Z domowych wypieków dziś przepis na napoleonki. Napoleonki to dwa blaty ciasta francuskiego przełożonego pysznym kremem budyniowym. Przepis na wykonanie domowego ciasta francuskiego zamieściłam w osobnym artykule. PRZEPIS NA NAPOLEONKI Przygotować ciasto francuskie. Blaty ciasta piec oddzielnie, w prostokątnych formach wyłożonych papierem do pieczenia, w temperaturze 210°C, przez 20 minut. […]
Przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale trochę czasochłonne. Przyznam, że sama często sięgałam po gotowca z marketu. Domowe ciasto francuskie przygotujesz na bazie masła, dzięki temu zapach, smak i tekstura jest o niebo lepsze. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele, w następnych artykułach polecam przepis na napoleonki i rurki […]
Szczególnie w tym sezonie, z domowych wypieków, polecam bułki drożdżowe z serem i owocami. Teraz oczywiście najlepsze będą truskawki lub maliny. Drożdżówki są idealne na piknik, drugie śniadanie czy deser. PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM I OWOCAMI PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO. Wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1/3 szklanki […]
Dziś przepis na domowe rogale maślane. Świeżo upieczone rogale z ciasta drożdżowego to gwarancja idealnego śniadania. Świetnie smakują z czekoladowym masłem orzechowym lub konfiturą. PRZEPIS NA ROGALE MAŚLANE Rozpuścić masło, odstawić. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na […]
Uwielbiam domowe wypieki, dziś szczególnie polecam przepis na bułki twistery z szynką szwarcwaldzką, fromage i szpinakiem. Idealna propozycja na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację. PRZEPIS NA BUŁKI TWISTERY Z SZYNKA SZWARCWALDZKĄ, FROMAGE I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE SERKA FROMAGE Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku. […]
Pomarańczowe ciasto Lambada prezentuje się wyjątkowo i tak samo smakuje. Przepis ten wymaga trochę czasu, ale nie jest specjalnie skomplikowany. Spróbujcie koniecznie, a Lambada nie tylko będzie kojarzyć się z gorącym tańcem! PRZEPIS NA CIASTO LAMBADA Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem, […]
Na przyjęcie, imprezę w gronie rodziny i znajomych polecam wytrawne ptysie z łososiem. Ptysie przekładam pastą twarogową wymieszaną z chrzanem. Do twarogu dodaję paprykę wędzoną, która idealne podkreśla smak wędzonej ryby. Łosoś oczywiście wędzony na zimno, prawdziwa uczta dla podniebienia. Dla ozdoby i smaku dodaję gałązki świeżego kopru oraz plasterki […]
Dla miłośników domowych wypieków gorąco polecam przepis na bułki maślane. Warto czasami zamiast biec do sklepu, odpalić własny piekarnik. Pachnące, puszyste bułeczki posypane makiem i sezamem podaję z masłem i konfiturą. PRZEPIS NA BUŁKI MAŚLANE Rozpuścić masło, odstawić. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz […]
Ciasto cappuccino to idealne, pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt pieczemy razem z kawą cappuccino, którą dodajemy również do masy śmietanowej. Po upieczeniu ciasto biszkoptowe nasączamy dodatkowo kawą cappuccino ze spirytusem. Ciasto jest puszyste, delikatne i mega aromatyczne.Ciasto cappuccino można udekorować w dowolny sposób, proponuję czekoladowe ażurki i wiśnie kandyzowane. […]
Jak zaskoczyć domowników i sprawić by śniadanie było wyjątkowe – polecam przepis na domową chałkę drożdżową. Świeżo upieczona chałka z kruszonką wspaniale smakuje z masłem i konfiturą. Chałka to również świetny pomysł na wycieczkę zwłaszcza, gdy w termosie mamy kawę z mlekiem. PRZEPIS NA CHAŁKĘ DROŻDŻOWĄ PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO NA […]
Po sylwestrze czas na karnawał !!! Idealny moment na róże karnawałowe. Róże karnawałowe z ciasta zbijanego smażymy na głębokim tłuszczu. Są delikatne, chrupiące i bardzo efektowne. PRZEPIS NA RÓŻE KARNAWAŁOWE Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne, jak ciasto na pierogi. Jeżeli ciasto jest zbyt […]
Brakuje czasu lub cierpliwości? Nic nie szkodzi, piernik błyskawiczny nie musi „leżakować”. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kilka składników, a zapach przypraw korzennych wypełni nasz dom. To jeden z moich pierwszych przepisów świątecznych, dlatego piernik ten wspominam z sentymentem. PRZEPIS NA PIERNIK BŁYSKAWICZNY Podgrzać mleko, wymieszać z cukrem, kakao, […]