Bułki kefirowe z serem i salami

Bułki kefirowe z serem i salami

120min
10porcji
Łatwy

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowo smaczne bułki kefirowe z serem i salami.

Głównym składnikiem tego przepisu na ciasto jest kefir, który nadaje bułkom wyjątkowy smak i puszystość. W połączeniu z serem żółtym i aromatycznym salami, tworzą one nieodparty duet smakowy.

Przygotujcie te bułki kefirowe z serem i salami na swój kolejny wypad na świeże powietrze i cieszcie się smakiem i aromatem, które będą dodatkowym atutem Waszego piknikowego menu.

SKŁADNIKI – BUŁKI KEFIROWE Z SEREM I SALAMI

CIASTO

  • 300 ml ciepłego kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/3 kostki masła
  • 3 szklanki mąki

DODATKOWO

  • 100 g kostki sera żółtego
  • 100 g salami w plasterkach
  • 150 g sezamu
  • 1 białko + 1 łyżeczka cukru

PRZEPIS NA BUŁKI KEFIROWE Z SEREM I SALAMI

  1. Masło rozpuścić, odstawić.
  2. Sezam uprażyć, odstawić.
  3. Kefir, cukier, sól, drożdże wymieszać trzepaczką.
  4. Dodać ostudzone masło oraz roztrzepane jajko i żółtko, wymieszać.
  5. Składniki połączyć z mąką, wymieszać drewnianą łyżką.
  6. Ciasto wyrobić, przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 1 godzinę,
  7. Podzielić ciasto na 10-części, uformować kule, rozwałkować na okręgi o średnicy około 17 cm.
  8. Ser pokroić na 10-plasterków.
  9. Na środek placków układać plasterek sera i plasterki salami. Brzegi ciasta złożyć w kopertę, odwrócić na spód.
  1. Białko jajka wymieszać z cukrem, posmarować wierzch bułek, odcisnąć w sezamie. Na wierzch bułek zrobić nacięcia.
  1. Piec w temperaturze 180°C, przez 30 minut..
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments