Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowo smaczne bułki kefirowe z serem i salami.
Głównym składnikiem tego przepisu na ciasto jest kefir, który nadaje bułkom wyjątkowy smak i puszystość. W połączeniu z serem żółtym i aromatycznym salami, tworzą one nieodparty duet smakowy.
Przygotujcie te bułki kefirowe z serem i salami na swój kolejny wypad na świeże powietrze i cieszcie się smakiem i aromatem, które będą dodatkowym atutem Waszego piknikowego menu.
SKŁADNIKI – BUŁKI KEFIROWE Z SEREM I SALAMI
CIASTO
- 300 ml ciepłego kefiru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/3 kostki masła
- 3 szklanki mąki
DODATKOWO
- 100 g kostki sera żółtego
- 100 g salami w plasterkach
- 150 g sezamu
- 1 białko + 1 łyżeczka cukru
PRZEPIS NA BUŁKI KEFIROWE Z SEREM I SALAMI
- Masło rozpuścić, odstawić.
- Sezam uprażyć, odstawić.
- Kefir, cukier, sól, drożdże wymieszać trzepaczką.
- Dodać ostudzone masło oraz roztrzepane jajko i żółtko, wymieszać.
- Składniki połączyć z mąką, wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto wyrobić, przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 1 godzinę,
- Podzielić ciasto na 10-części, uformować kule, rozwałkować na okręgi o średnicy około 17 cm.
- Ser pokroić na 10-plasterków.
- Na środek placków układać plasterek sera i plasterki salami. Brzegi ciasta złożyć w kopertę, odwrócić na spód.
- Białko jajka wymieszać z cukrem, posmarować wierzch bułek, odcisnąć w sezamie. Na wierzch bułek zrobić nacięcia.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 30 minut..