Pierogi z mięsem z rosołu, groszkiem i koperkiem

Pierogi z mięsem z rosołu, groszkiem i koperkiem

120min
4porcje
Średni

Gotujesz rosół? Pomyśl o drugim daniu, zrób pierogi z mięsem z rosołu, groszkiem i koperkiem. Przepis jest prosty ale niebanalny. Do farszu oprócz ugotowanych nóżek z kurczaka, dodaję zmielone warzywa z rosołu: marchewkę, pietruszkę lub seler. Smak farszu głównie określa groszek zielony i świeży koperek. Dla ostrości oprócz zmielonego czarnego pieprzu dodaję pokrojoną papryczkę chili. Przepis na rosół znajdziesz w osobnym artykule.

SKŁADNIKI – PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU, GROSZKIEM I KOPERKIEM

FARSZ

  • 2 duże nogi z kurczaka (z rosołu)
  • 1 duża marchewka (z rosołu)
  • pietruszka lub kawałek selera (z rosołu)
  • 1 cebula
  • pieprz do smaku
  • 150 g groszku konserwowego
  • pęczek świeżego kopru
  • 1 mała papryczka chili
  • olej do smażenia

CIASTO

  • 5 szklanek mąki pszennej (poznańskiej lub tortowej na około 50 pierogów wyciskanych od szklanki)
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO (PRZED PODANIEM)

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • świeży koperek

PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU, GROSZKIEM I KOPERKIEM

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  1. Ugotować rosół.
  2. Zmielić mięso z rosołu (nogi z kurczaka) i warzywa (marchewka, pietruszka lub seler).
  3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
  4. Dodać groszek, koper, pokrojoną drobno chili, wszystko razem wymieszać.

PRZYGOTOWANIE CISTA

  1. Przygotować ciasto. Mąkę przesypać do misy (odsypać 1/2 szklanki mąki, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
  2. Dodać jajko, sól oraz 2/3 szklanki ciepłej wody.
  3. W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki, jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
  4. Po połączeniu składników ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
  5. Ciasto przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
  6. Następnie ciasto wałkować, podsypując mąką i obracając ciasto dość często.
  7. Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypać delikatnie mąką.
  8. Wykrawać szklanką krążki – jeden obok drugiego.
  9. Pozostałe skrawki ponownie zagnieść, wałkować i wykrawać z nich krążki.
  10. Krążki układać po pięć, jeden na drugim i przykryć ręcznikiem kuchennym.
  11. Przed nałożeniem farszu, każdy krążek ciasta odwrócić koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
  12. Dokładnie zlepić brzegi i układać pierogi na blaszce.
  13. Do gotującej, osolonej wody dodać 2 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały.
  14. Włożyć ostrożnie pierogi, od razu delikatnie mieszać, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  15. Po 5 minutach odcedzić i ostudzić pierogi.
  16. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką, posypane koperkiem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments