Gotujesz rosół? Pomyśl o drugim daniu, zrób pierogi z mięsem z rosołu, groszkiem i koperkiem. Przepis jest prosty ale niebanalny. Do farszu oprócz ugotowanych nóżek z kurczaka, dodaję zmielone warzywa z rosołu: marchewkę, pietruszkę lub seler. Smak farszu głównie określa groszek zielony i świeży koperek. Dla ostrości oprócz zmielonego czarnego pieprzu dodaję pokrojoną papryczkę chili. Przepis na rosół znajdziesz w osobnym artykule.
SKŁADNIKI – PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU, GROSZKIEM I KOPERKIEM
FARSZ
- 2 duże nogi z kurczaka (z rosołu)
- 1 duża marchewka (z rosołu)
- pietruszka lub kawałek selera (z rosołu)
- 1 cebula
- pieprz do smaku
- 150 g groszku konserwowego
- pęczek świeżego kopru
- 1 mała papryczka chili
- olej do smażenia
CIASTO
- 5 szklanek mąki pszennej (poznańskiej lub tortowej na około 50 pierogów wyciskanych od szklanki)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO (PRZED PODANIEM)
- 1 cebula
- olej do smażenia
- świeży koperek
PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU, GROSZKIEM I KOPERKIEM
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Ugotować rosół.
- Zmielić mięso z rosołu (nogi z kurczaka) i warzywa (marchewka, pietruszka lub seler).
- Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
- Dodać groszek, koper, pokrojoną drobno chili, wszystko razem wymieszać.
PRZYGOTOWANIE CISTA
- Przygotować ciasto. Mąkę przesypać do misy (odsypać 1/2 szklanki mąki, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
- Dodać jajko, sól oraz 2/3 szklanki ciepłej wody.
- W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki, jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
- Po połączeniu składników ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
- Ciasto przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
- Następnie ciasto wałkować, podsypując mąką i obracając ciasto dość często.
- Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypać delikatnie mąką.
- Wykrawać szklanką krążki – jeden obok drugiego.
- Pozostałe skrawki ponownie zagnieść, wałkować i wykrawać z nich krążki.
- Krążki układać po pięć, jeden na drugim i przykryć ręcznikiem kuchennym.
- Przed nałożeniem farszu, każdy krążek ciasta odwrócić koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
- Dokładnie zlepić brzegi i układać pierogi na blaszce.
- Do gotującej, osolonej wody dodać 2 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały.
- Włożyć ostrożnie pierogi, od razu delikatnie mieszać, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Po 5 minutach odcedzić i ostudzić pierogi.
- Pierogi podawać z podsmażoną cebulką, posypane koperkiem.