Polecam wyśmienite żeberka w sosie barbecue. Popularny sos barbecue to kompozycja kwaśnych, słodkich i pikantnych składników. Wyjątkowego smak sosu nadaje głównie, dodawany w niewielkiej ilości, aromatyczny sos Worcestershire oraz wędzona papryka. Sos barbecue podkreśla do pieczonych żeberek i innych grillowanych porcji mięsnych.
SKŁADNIKI NA ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE
- 1-1,5 kg żeberek (na 4-6 porcji)
SOS BARBECUE
- 3 łyżki sosu Worcestershire -LEA & PERRINS !
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru (brązowego)
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2/3 szklanki coca-coli
- 2 łyżeczki papryki wędzonej !
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
PRZEPIS NA ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE
- Cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Do cebuli dodać ocet balsamiczny, cukier, smażyć przez kolejne 10 minut.
- Pod koniec dodać ketchup, coca-colę, sos Worcestershire, wyciśnięty czosnek, miód oraz przyprawy : paprykę wędzoną, słodką, chili, kminek i gorczycę. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje przez około 10 minut.
- Sos odstawić do ostudzenia.
- Porcje żeberek zapeklować w sosie barbecue na noc do lodówki.
- Żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia (zrobić kilka nakłuć w rękawie). Piec temperaturze 180°C , przez około 1,5-2 godziny.
- Żeberka można piec na grilu. Porcje zawinąć w specjalnej folii do grila, ruszt ułożyć wyżej – nie bezpośrednio nad żarem. Grilować przez około 1,5-2 godziny.