Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

80min
12porcji
Łatwy

Polecam wyśmienite żeberka w sosie barbecue. Popularny sos barbecue to kompozycja kwaśnych, słodkich i pikantnych składników. Wyjątkowego smak sosu nadaje głównie, dodawany w niewielkiej ilości, aromatyczny sos Worcestershire oraz wędzona papryka. Sos barbecue podkreśla do pieczonych żeberek i innych grillowanych porcji mięsnych.

SKŁADNIKI NA ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE

  • 1-1,5 kg żeberek (na 4-6 porcji)

SOS BARBECUE

  • 3 łyżki sosu Worcestershire -LEA & PERRINS !
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru (brązowego)
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2/3 szklanki coca-coli
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej !
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu

PRZEPIS NA ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE

  1. Cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  2. Do cebuli dodać ocet balsamiczny, cukier, smażyć przez kolejne 10 minut.
  3. Pod koniec dodać ketchup, coca-colę, sos Worcestershire, wyciśnięty czosnek, miód oraz przyprawy : paprykę wędzoną, słodką, chili, kminek i gorczycę. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje przez około 10 minut.
  4. Sos odstawić do ostudzenia.
  5. Porcje żeberek zapeklować w sosie barbecue na noc do lodówki.
  6. Żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia (zrobić kilka nakłuć w rękawie). Piec temperaturze 180°C , przez około 1,5-2 godziny.
  7. Żeberka można piec na grilu. Porcje zawinąć w specjalnej folii do grila, ruszt ułożyć wyżej – nie bezpośrednio nad żarem. Grilować przez około 1,5-2 godziny.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments