Malinowa chmurka w pucharkach – warstwowy deser z malinami, bitą śmietaną i bezikami

Malinowa chmurka w pucharkach – szybki deser na każdą okazję.

50min
6porcji
Łatwy

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i efektowny deser, który jednocześnie zachwyci smakiem i wyglądem – malinowa chmurka w pucharkach będzie strzałem w dziesiątkę. Ten prosty przepis to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta, ponieważ pozwala podać je w eleganckiej, indywidualnej formie.
W każdej porcji znajdziesz idealne połączenie smaków: na dnie chrupiące maślane herbatniki, na nich świeże maliny, a całość dopełnia delikatna bita śmietana oraz mini beziki. Co więcej, przygotowanie tego deseru nie wymaga pieczenia, dzięki czemu sprawdzi się doskonale wtedy, gdy zależy Ci na czasie.
W mojej wersji z podanych proporcji przygotujesz 6 pucharków o pojemności 200 ml – tyle wystarczy, by zachwycić gości na letnim przyjęciu lub po prostu osłodzić rodzinny obiad.
 

SKŁADNIKI – MALINOWA CHMURKA

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 400 g malin mrożonych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki galaretki malinowej
  • 50 g mini bezików

MASA ŚMIETANOWA

  • 330 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZEPIS NA MALINOWĄ CHMURKĘ W PUCHARKACH

  1. Rozmrożone maliny, pogrzać z cukrem brązowym aż puszczą sok. Wymieszać z galaretką malinową, odstawić do ostygnięcia. Maliny włożyć na około 30 minut do lodówki.
  2. Herbatniki zmiksować, rozpuścić masło, wymieszać z herbatnikami.
  3. Herbatniki wyłożyć na spód każdego pucharka.
  4. Na herbatniki wyłożyć lekko tężejące maliny, odstawić do lodówki.
  5. Przygotowanie kremu śmietanowego. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
  6. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
  7. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną. Przełożyć do rękawa cukierniczego (z ozdobną tylką). Wycisnąć na malinową warstwę.
  8. Na wierzch wyłożyć mini bezy.
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze