Długo szukałam przepisu na idealne kruche ciasteczka. Kruchości wypiekom nadaje tu margaryna i smalec ale to drożdże ze śmietaną kwaśną dodają jednocześnie wyjątkowej puszystości i lekkości. Ciastka krucho drożdżowe z cukrem przygotować można razem z dziećmi, wspólne wałkowanie, wykrawanie, „cukrowanie” i pieczenie sprawia im wiele radości. Najwięcej przyjemności daje potem jedzenie zwłaszcza, że składniki wystarczają na 4-duże blaszki 🙂 !
SKŁADNIKI – CIASTKA KRUCHO DROŻDŻOWE
CIASTO
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 100 g smalcu
- 150 g śmietany kwaśnej 12%
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru (+ cukier do odciśnięcia)
PRZEPIS NA CIASTKA KRUCHO DROŻDŻOWE
- Drożdże rozpuścić w śmietanie.
- Do mąki dodać żółtka, margarynę, smalec, sól, przygotowane drożdże, 4-łyżki cukru oraz cukier waniliowy.
- Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm.
- Wykrawać foremkami o dowolnych kształtach.
- Ciastka posmarować roztrzepanymi białkami, odcisnąć w cukrze.
- Piec w temperaturze 180-190°C przez 14-16 minut.
Właśnie upiekłam. Jeszcze nie zdążyły dobrze wystygnąć a już musiałam odganiać od nich moje dziewczynki. Pyszne. Bardzo kruchutkie i delikatne ?
Bardzo się cieszę, że ciasteczka z tego przepisu smakowały! Dziękuję za wpis, jest mi bardzo miło 🙂
Upiekłam dzisiaj i już się kończą – rewelacyjne. A dodatkowy atut to szybkość wykonania i doskonałe w obróbce ciasto – nic nie przywiera.
Przepis rewelacyjny, moja perełka. Cieszę się niezmiernie i dziękuję za wpis 🙂 Ciasteczka warte grzechu, pozdrawiam.