Niedługo walentynki, dlatego przygotowałam przepis na krewetki z chili i imbirem. Jak przygotować krewetki – naturalny afrodyzjak na kolację we dwoje? Bardzo prosto i szybko! Krewetki koktajlowe podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie, doprawiamy innymi afrodyzjakami : chili, imbirem i czosnkiem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i dymkę. Dla dopełnienia danie to podaję na chińskim makaronie, z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
SKŁADNIKI – KREWETKI Z CHILI I IMBIREM
- 220 g krewetek koktajlowych
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
SAŁATKA
- sałata Rukola
- około 20 szt pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli i pieprzu
DODATKOWO
- 2 opakowania zupek chińskich – ZŁOTY KURCZAK (po 70 g każda)
- 1,5 szklanki gorącej wody
PRZEPIS NA KREWETKI Z CHILI I IMBIREM
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
- Na talerzach wykładamy rukolę, układamy połówki pomidorków. Cukier mieszamy z gorącą wodą, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, mieszamy, polewamy sałatkę.
- W miseczce rozdrabniamy makaron z zupek, dodajemy przyprawy z opakowań. Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, odstawiamy, na około 10 minut (aż makaron wchłonie wodę).
PRZYGOTOWANIE KREWETEK
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wykładamy krewetki.
- Do krewetek dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chili, pokrojone cebulki dymki, starty imbir, wyciśnięty czosnek.
- Całość smażymy krótko, aż krewetki będą miały złoty kolor, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
- Obok sałatki na talerzu wykładamy makaron, na wierzch makaronu danie z patelni.