Obowiązkowo w tłusty czwartek albo przynajmniej raz w karnawale, w naszym domu smażymy pączki. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest delikatne i puszyste. Zamiast marmolady, do nadziewania używam masy krówkowej. Pączki najlepiej jest nadziewać po usmażeniu. Unikniemy w ten sposób nie tylko powstanie zakalca w środku pączka. W trakcie smażenia nadzienie może wypłynąć, rozwalając strukturę pączków. Do smażenia najlepiej sprawdza się frytkownica, gdzie automatycznie ustawić można temperaturę smażenia. Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk pączków.
SKŁADNIKI – PĄCZKI Z KAJMAKIEM
CIASTO
- 3 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 3-4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/8 kostki margaryny
- 50 g drożdży
- 1 + 1/4 szklanki przegotowanego mleka
- 2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
DODATKOWO
- 1 litr oleju do smażenia
- 400 g masy krówkowej / kajmak
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA PĄCZKI Z KAJMAKIEM
- Margarynę roztopić, odstawić do ostudzenia.
- Drożdże wymieszać dokładnie z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
- Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut (przykryć lnianą ściereczką).
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy szczyptę soli, 3 szklanki mąki, margarynę, pozostałe mleko, spirytus i rozrobione drożdże.
- W trakcie wyrabiania dodajemy śmietanę kwaśną, podsypujemy delikatnie pozostałą mąką.
- Ciasto długo ugniatamy, odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, wykrawać szklanką krążki.
- Krążki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut (przykryć lnianą ściereczką kuchenną).
- Olej podgrzewamy do temperatury 180°C.
- Pączki ostrożnie układamy na gorący olej, smażymy z obu stron na brązowo-złoty kolor.
- Pączki układamy na ręczniku papierowym.
- Kajmak przekładamy do szprycy z podłużną końcówką do nadziewania.
- Nadziewamy pączki, następnie posypujemy cukrem pudrem.