Gołąbki z mięsem i ryżem to podstawa nie tylko kuchni polskiej. To idealna potrawa, szybka do odgrzania, chociaż trochę pracochłonna. Sprawdza się w święta i na imprezach. Przepis na około 24-26 sztuk gołąbków z sosem pomidorowym zamieszczam przede wszystkim z myślą o potomnych. Może będzie kontynuacja kuchni mamy? 🙂 Zapewne każdy ma swój przepis na gołąbki mięsne z ryżem, ale może chociaż dla porównania zachęcę Was do przeczytania mojej wersji przepisu.
SKŁADNIKI – GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM
- 2 kapusty białej do 3 kg każda
- 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
- 5 woreczków ryżu białego
- 2-3 cebule
- 4 kostki buliony drobiowego lub wołowego
- sól, pieprz, magi
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
SOS
- 3 łyżki margaryny
- 1 cebula
- 2 kartoniki przecieru pomidorowego po 500 g
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy do pizzy
- natka pietruszki lub świeży koperek
- sól, pieprz, magi
- olej
PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM
PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW
- Wykroić głąb z kapusty, zalać w garnku wodą, dodać 2 łyżeczki soli.
- Kapustę gotować pod przykryciem, stopniowo wyciągając wierzchnie liście.
- Po ostudzeniu ściąć grube łyka z liści.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Do ostudzonego ryżu dodajemy cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy oraz do smaku sól, pieprz i magi. Dokładnie wymieszać.
- Na każdy liść kapusty układamy garść farszu, zawijamy w „kopertę”.
- Dno garnka wyłożyć liśćmi.
- Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego, wierzch również przykrywamy liśćmi kapusty.
- Zalać gołąbki gorącą wodą, wymieszaną z kostkami rosołowymi.
- Wierzch należy docisnąć przykrywką o średnicy mniejszej od naszego garnka.
- Gotować gołąbki przez około 1-1,5 godziny.
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO
- Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać startą cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy do pizzy i wyciśnięty czosnek.
- Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz, magi, na koniec pokrojoną natkę lub koperek.
- Gołąbki przed podaniem można podsmażyć na patelni, na margarynie.