Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem

180min
24-26porcji
Średni

Gołąbki z mięsem i ryżem to podstawa nie tylko kuchni polskiej. To idealna potrawa, szybka do odgrzania, chociaż trochę pracochłonna. Sprawdza się w święta i na imprezach. Przepis na około 24-26 sztuk gołąbków z sosem pomidorowym zamieszczam przede wszystkim z myślą o potomnych. Może będzie kontynuacja kuchni mamy? 🙂 Zapewne każdy ma swój przepis na gołąbki mięsne z ryżem, ale może chociaż dla porównania zachęcę Was do przeczytania mojej wersji przepisu.

SKŁADNIKI – GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

  • 2 kapusty białej do 3 kg każda
  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
  • 5 woreczków ryżu białego
  • 2-3 cebule
  • 4 kostki buliony drobiowego lub wołowego
  • sól, pieprz, magi
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

SOS

  • 3 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego po 500 g
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do pizzy
  • natka pietruszki lub świeży koperek
  • sól, pieprz, magi
  • olej

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW

  1. Wykroić głąb z kapusty, zalać w garnku wodą, dodać 2 łyżeczki soli.
  2. Kapustę gotować pod przykryciem, stopniowo wyciągając wierzchnie liście.
  3. Po ostudzeniu ściąć grube łyka z liści.
  4. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut.
  5. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  6. Do ostudzonego ryżu dodajemy cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy oraz do smaku sól, pieprz i magi. Dokładnie wymieszać.
  7. Na każdy liść kapusty układamy garść farszu, zawijamy w „kopertę”.
  8. Dno garnka wyłożyć liśćmi.
  9. Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego, wierzch również przykrywamy liśćmi kapusty.
  10. Zalać gołąbki gorącą wodą, wymieszaną z kostkami rosołowymi.
  11. Wierzch należy docisnąć przykrywką o średnicy mniejszej od naszego garnka.
  12. Gotować gołąbki przez około 1-1,5 godziny.

PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO

  1. Margarynę rozpuścić w rondlu, dodać startą cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy do pizzy i wyciśnięty czosnek.
  2. Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz, magi, na koniec pokrojoną natkę lub koperek.
  3. Gołąbki przed podaniem można podsmażyć na patelni, na margarynie.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments