Jedną z moich ulubionych zup jest barszcz czerwony zabielany. Barszcz podawany z puree ziemniaczanym i gotowanymi jajkami smakuje idealnie. Zupę przygotowuję na wywarze mięsno-warzywnym. Kolor barszczu będzie bardziej intensywny, jeśli odstawimy go na noc do lodówki.
SKŁADNIKI – BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY
- 1 kg buraków (na około 2 litry wody)
- około 30 dkg żeberek
- 3 łyżki majeranku
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- 1 duża cebula w łupce
- kawałek pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżeczek cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki octu spirytusowego
- magi, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżki śmietany słodkiej 18%
- 1 obrana cebula, olej do smażenia
DODATKOWO
- 4 jajka
- 1 kg obranych ziemniaków
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
- Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzać jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, dodać do wywaru mięsnego. Gotować przez około 30 minut.
- Buraki odcedzić-wyjąć z wywaru.
- Do barszczu dodać obraną marchewkę, seler, por i cebulę w łupce (ściąć tylko końcówki). Gotować przez 20 minut.
- Ugotowane warzywa usunąć z barszczu. Doprawić magi i pieprzem.
- W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną, dodać do zupy, wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
- Ugotować jajka przez 8 minut. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać.
- Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut, odcedzić.
- Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.
- Do ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, ubić puree.
- Porcje gorącego puree ułożyć na ściankach głębokich talerzy.
- Ułożyć połówki jajek, uzupełnić talerze barszczem.