Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

90min
4porcje
Łatwy

Jedną z moich ulubionych zup jest barszcz czerwony zabielany. Barszcz podawany z puree ziemniaczanym i gotowanymi jajkami smakuje idealnie. Zupę przygotowuję na wywarze mięsno-warzywnym. Kolor barszczu będzie bardziej intensywny, jeśli odstawimy go na noc do lodówki.

SKŁADNIKI – BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY

  • 1 kg buraków (na około 2 litry wody)
  • około 30 dkg żeberek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula w łupce
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • magi, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany słodkiej 18%
  • 1 obrana cebula, olej do smażenia

DODATKOWO

  • 4 jajka
  • 1 kg obranych ziemniaków

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzać jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, dodać do wywaru mięsnego. Gotować przez około 30 minut.
  5. Buraki odcedzić-wyjąć z wywaru.
  6. Do barszczu dodać obraną marchewkę, seler, por i cebulę w łupce (ściąć tylko końcówki). Gotować przez 20 minut.
  7. Ugotowane warzywa usunąć z barszczu. Doprawić magi i pieprzem.
  8. W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną, dodać do zupy, wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
  9. Ugotować jajka przez 8 minut. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać.
  10. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut, odcedzić.
  11. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.
  12. Do ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, ubić puree.
  13. Porcje gorącego puree ułożyć na ściankach głębokich talerzy.
  14. Ułożyć połówki jajek, uzupełnić talerze barszczem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments