W mojej wersji spaghetti bolognese to przepis na mega szybki obiad, inspirowany znaną potrawą. We włoskiej wersji bazą jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. W naszym menu wieprzowina ma zdecydowaną przewagę, więc postanowiłam zastąpić ją delikatnym, lekko strawnym filetem z indyka. Mięso mielone podsmażam z cebulą oraz gotową mieszanką ziół do gyrosa, która podkreśla jego smak. Sos pomidorowy doprawiam czosnkiem, papryką słodką i gotową mieszanką ziół do pizzy. Jeszcze tylko sól, pieprz, magi, odrobina cukru i gotowe.
SKŁADNIKI – SPAGHETTI BOLOGNESE
SOS BOLOGNESE
- 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub filet z indyka)
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki przypraw do pizzy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz, magi do smaku
- natka pietruszki
DODATKOWO
- 500 g makaronu spaghetti
PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE
- Do małego płaskiego garnka wlać olej, dodać mielonego indyka, pokrojoną w kostkę cebulę, 3-szczypty soli, przyprawę gyros. Smażyć krótko około 5 minut, stale mieszając, aż mięso się zetnie.
- Dodać przecier pomidorowy, przyprawę do pizzy, wyciśnięty czosnek, cukier, paprykę słodką, majeranek.
- Sos dusimy około 5 minut od zagotowania.
- Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut, odcedzić.
- Sos bolognese wyłożyć na wierzch makaronu.