Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

50min
12porcji
Łatwy

Czym byłoby lato bez ogórków małosolnych. Do tego przepisu wracam co rok w tym sezonie. Ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, bułek, nie tylko ze smalcem. Ogórki są już gotowe po 3-5 dniach kiszenia. Gwarancją szybkiego kiszenia są ogórki bez nawozu, niekoniecznie śremska odmiana.

SKŁADNIKI – OGÓRKI MAŁOSOLNE (na słój 1,7 litra)

  • 1 kg ogórków gruntowych bez nawozu
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • kilka gałązek kopru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liść chrzanu

PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE

  1. Wymyć i wyparzyć słój i pokrywkę.
  2. Zagotować wodę, wymieszać z solą.
  3. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Wypłukać koper podzielić na krótsze kawałki. Obrać chrzan, pokroić w słupki.
  4. Do słoika ułożyć ząbki czosnku i kwiatostan z nasionami kopru.
  5. Słoiki uzupełnić ogórkami do 3/4 wysokości słoika, układać je pionowo jaśniejszym końcem do góry.
  6. W szczeliny włożyć chrzan, na wierzch zwinięte łodygi kopru, ale przed szyjką słoika.
  7. Zalać słoik gorącą wodą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  8. Słoiki zakręcić, odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce. Ogórki są już gotowe po 3-5 dniach kiszenia.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments