Czym byłoby lato bez ogórków małosolnych. Do tego przepisu wracam co rok w tym sezonie. Ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, bułek, nie tylko ze smalcem. Ogórki są już gotowe po 3-5 dniach kiszenia. Gwarancją szybkiego kiszenia są ogórki bez nawozu, niekoniecznie śremska odmiana.
SKŁADNIKI – OGÓRKI MAŁOSOLNE (na słój 1,7 litra)
- 1 kg ogórków gruntowych bez nawozu
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli kuchennej
- kilka gałązek kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- liść chrzanu
PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE
- Wymyć i wyparzyć słój i pokrywkę.
- Zagotować wodę, wymieszać z solą.
- Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Wypłukać koper podzielić na krótsze kawałki. Obrać chrzan, pokroić w słupki.
- Do słoika ułożyć ząbki czosnku i kwiatostan z nasionami kopru.
- Słoiki uzupełnić ogórkami do 3/4 wysokości słoika, układać je pionowo jaśniejszym końcem do góry.
- W szczeliny włożyć chrzan, na wierzch zwinięte łodygi kopru, ale przed szyjką słoika.
- Zalać słoik gorącą wodą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Słoiki zakręcić, odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce. Ogórki są już gotowe po 3-5 dniach kiszenia.