Kotlety z zielonej soczewicy

Kotlety z zielonej soczewicy

90min
6porcji
Łatwy

Dziś danie wegetariańskie, tym razem kotlety z zielonej soczewicy. Mają bardziej wyrazisty smak niż kotlety z czerwonej soczewicy. Jeżeli szukamy odpowiednika dań mięsnych, to kotlety z zielonej soczewicy możemy porównać do mielonych kotletów wieprzowych.

SKŁADNIKI – KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 małe jajko
  • natka pietruszki
  • szczypta chili
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY

  1. Soczewicę zalać 2,5 szklanki wody, gotować przez 30 minut, aż odparuje nadmiar wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę.
  3. Na patelni obsmażyć na oleju marchew z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Wymieszać soczewicę z warzywami z patelni, dodać chili, doprawić solą i pieprzem.
  5. Połączyć z jajkiem, mąką, dokładnie wymieszać.
  6. Uformować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
  7. Kotlety z soczewicy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments