Dziś danie wegetariańskie, tym razem kotlety z zielonej soczewicy. Mają bardziej wyrazisty smak niż kotlety z czerwonej soczewicy. Jeżeli szukamy odpowiednika dań mięsnych, to kotlety z zielonej soczewicy możemy porównać do mielonych kotletów wieprzowych.
SKŁADNIKI – KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 2,5 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 małe jajko
- natka pietruszki
- szczypta chili
- sól, pieprz czarny do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
PRZEPIS NA KOTLETY Z ZIELONEJ SOCZEWICY
- Soczewicę zalać 2,5 szklanki wody, gotować przez 30 minut, aż odparuje nadmiar wody. Odstawić do ostygnięcia.
- Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni obsmażyć na oleju marchew z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Wymieszać soczewicę z warzywami z patelni, dodać chili, doprawić solą i pieprzem.
- Połączyć z jajkiem, mąką, dokładnie wymieszać.
- Uformować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
- Kotlety z soczewicy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.