Ciasto Kinder country

Ciasto Kinder country

60min
12porcji
Łatwy

Jednym z uwielbianych ciast bez pieczenia, jest w ostatnim czasie ciasto kinder country.
Mega pyszny i diabelnie tuczący deser na bazie kremówki, białej czekolady, serka mascarpone. Wymieszane z pszenicą preparowaną i jakby tego było mało wierzch wieńczy polewa z mlecznej czekolady, nie ma co 🙂 … się zastanawiać. Raz na jakiś czas warto zgrzeszyć, jedzenie ma przecież sprawiać przyjemność!

SKŁADNIKI – KINDER COUNTRY

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • 350 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady białej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

POLEWA Z MLECZNEJ CZEKOLADY

  • 150 ml śmietany 36 %
  • 200 g czekolady mlecznej

DODATKOWO

  • 150 g herbatników maślanych
  • 2/3 kostki masła (+ do posmarowania)
  • 3 szklanki pszenicy preparowanej z miodem
  • 1 opakowanie Kinder Bueno Wafel
  • 1 opakowanie Kinder Bueno White Wafel

PRZEPIS NA CIASTO KINDER COUNTRY

  1. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem.
  2. Herbatniki zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem, wyłożyć na dno tortownicy.
  3. Przygotować krem z białą czekoladą. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki białej czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki.
  4. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  5. Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z białą czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
  6. Letnią żelatynę powoli wlewać do kremu stale mieszając mikserem.
  7. Do kremu dodać po łyżce mascarpone, mieszać robotem na wolnych obrotach.
  8. Krem wymieszać z 2,5-szklanki pszenicy preparowanej, wyłożyć na spód z herbatników. Odstawić na około godzinę do lodówki.
  9. Przygotować polewę z mlecznej czekolady. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki mlecznej czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić.
  10. Polewę rozłożyć na krem z pszenicą, wyrównać. Brzegi ozdobić cząstkami Kinder Bueno. Na resztę polewy wysypać pszenicę.
  11. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Ewagotuje
Ewagotuje
3 miesięcy temu

🍫🎉 Właśnie zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne – idealnie słodkie, z chrupiącymi kawałkami, które dodają mu świetnej tekstury. Instrukcje są jasne i łatwe do wykonania, a efekt końcowy przekroczył moje oczekiwania. Dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem – na pewno będę go często robić! 😋