Jednym z uwielbianych ciast bez pieczenia, jest w ostatnim czasie ciasto kinder country.
Mega pyszny i diabelnie tuczący deser na bazie kremówki, białej czekolady, serka mascarpone. Wymieszane z pszenicą preparowaną i jakby tego było mało wierzch wieńczy polewa z mlecznej czekolady, nie ma co 🙂 … się zastanawiać. Raz na jakiś czas warto zgrzeszyć, jedzenie ma przecież sprawiać przyjemność!
SKŁADNIKI – KINDER COUNTRY
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- 350 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady białej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
POLEWA Z MLECZNEJ CZEKOLADY
- 150 ml śmietany 36 %
- 200 g czekolady mlecznej
DODATKOWO
- 150 g herbatników maślanych
- 2/3 kostki masła (+ do posmarowania)
- 3 szklanki pszenicy preparowanej z miodem
- 1 opakowanie Kinder Bueno Wafel
- 1 opakowanie Kinder Bueno White Wafel
PRZEPIS NA CIASTO KINDER COUNTRY
- Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem.
- Herbatniki zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem, wyłożyć na dno tortownicy.
- Przygotować krem z białą czekoladą. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki białej czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki.
- Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z białą czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
- Letnią żelatynę powoli wlewać do kremu stale mieszając mikserem.
- Do kremu dodać po łyżce mascarpone, mieszać robotem na wolnych obrotach.
- Krem wymieszać z 2,5-szklanki pszenicy preparowanej, wyłożyć na spód z herbatników. Odstawić na około godzinę do lodówki.
- Przygotować polewę z mlecznej czekolady. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki mlecznej czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić.
- Polewę rozłożyć na krem z pszenicą, wyrównać. Brzegi ozdobić cząstkami Kinder Bueno. Na resztę polewy wysypać pszenicę.
- Ciasto odstawić na noc do lodówki.
🍫🎉 Właśnie zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne – idealnie słodkie, z chrupiącymi kawałkami, które dodają mu świetnej tekstury. Instrukcje są jasne i łatwe do wykonania, a efekt końcowy przekroczył moje oczekiwania. Dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem – na pewno będę go często robić! 😋