Od niedawna w Polskiej kuchni goszczą amerykańskie naleśniki panacakes. To pyszne połączenie naszych naleśników z goframi. Bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko. Prosty sposób na małe, słodkie „co nieco”. W Ameryce podawane z syropem klonowym, ja wolę jednak o wiele tańsze rozwiązanie tzn. posypane cukrem pudrem, polane sosem deserowym (toffi, czekoladowym itp.) lub podane z dowolną konfiturą lub owocami. Składniki wystarczają na około 6-placków o średnicy 15 cm.
SKŁADNIKI – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI
- 1/3 kostki masła
- 3-4 jajka
- 2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smażenia
DODATKOWO
- cukier puder
- dowolny słodki sos deserowy
- konfitura lub owoce
PRZEPIS NA AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI PANACAKES
- Roztopić i ostudzić masło.
- Jajka roztrzepać z solą i cukrem.
- Dodać roztopione masło, maślankę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Miksować robotem do połączenia składników.
- Na patelni roztopić łyżkę masła. Smażyć placki ok. 3 minut z każdej strony na średnim ogniu.
- Podawać na ciepło z dowolnym sosem, konfiturą, owocami.
MMM.. wygląda obłędnie!