W sklepach są dostępne gotowe paruchy tzw. bułki na parze, ale nie zastąpią domowych bułek. Dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonego przepisu i chcą poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie własnych paruchów, polecam mój własny przepis. Bułki na parze można podawać z gulaszem wieprzowym lub ze słodkim sosem (truskawkowym itp.).
SKŁADNIKI – BUŁKI NA PARZE – PARUCHY
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 jajka
- 3/4 kostki drożdży
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
PRZEPIS NA BUŁKI NA PARZE – PARUCHY
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i niewielką ilością mleka, dodać i wymieszać z 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Jajka roztrzepać, dodać sól, mąkę i drożdże.
- Przy wyrabianiu ciasta dodać olej. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Uformować małe kulki – bułki, oprószyć mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut pod lnianą ścierką.
- W płaskim garnku zagotować wodę, na wierzch położyć sito-pokrywę, na której układamy w odstępach bułki. Przykrywamy odwróconą do góry dnem metalową miską lub garnkiem.
- Bułki pod przykryciem trzymamy około 10 minut.