Przedstawię Wam przepis na super smaczne nuggetsy z dipem różowym pieczone w piekarniku – bez tłuszczu. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, jak to jest w przypadku etapowego smażenia porcji nuggets na oleju. Dip różowy wyjątkowo podkreśli smak tej ciepłej przekąski. Co najważniejsze – smakuje dzieciom i dorosłym bez wyjątku !!!
SKŁADNIKI – NUGGETSY Z DIPEM RÓŻOWYM
- 2 duże filety z kurczaka
- 250 g gęstego jogurtu greckiego !
- 1/2 opakowania płatków kukurydzianych (z 250 g)
MARYNATA
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki soli
DIP RÓŻOWY
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sok z cytryny
- sól, pieprz cayenne
PRZEPIS NA NUGETTSY Z DIPEM RÓŻOWYM
- Filety pokroić w paski (niezbyt grube), wymieszać z marynatą.
- Mięso odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
- Rozdrobnić płatki kukurydziane w mikserze.
- Do filetów dodać jogurt, całość wymieszać.
- Każdy kawałek mięsa obtoczyć w płatkach i układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku najpierw 15 minut z jednej stony, potem 10 minut z drugiej strony w temperaturze 180-200°C – funkcja zapiekania.
- Połączyć składniki dipu – doprawić do smaku.