Dla naszych wyjątkowych jubilatów, smakoszy czekoladowych kremów przygotowałam moją własną wersję przepisu na wspaniały tort czekoladowy z bananami. Unikalny ciemny kolor biszkoptu uzyskałam przez dodanie czarnego kakao. Ułożone w okręgi banany, przykrywamy rewelacyjnym czekoladowym kremem na bazie śmietany kremówki, kakao i białej czekolady. Do ozdoby polecam fantastyczny krem śmietanowy z białą czekoladą. Tort wygląda i smakuje pysznie 🙂 Ilość składników w przepisie wystarcza na tort o średnicy 20-22 cm.
SKŁADNIKI NA TORT CZEKOLADOWY Z BANANAMI
SKŁADNIKI NA CZARNY BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżki kakao czarnego!
- 1 łyżka kakao ciemnego (brązowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
SKŁADNIKI NA PONCZ
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 60 ml spirytusu
- 1/2 olejku cytrynowego
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- 4 płaskie łyżki kakao ciemnego (brązowego)
- 50 g czekolady białej
- 2 opakowania śmietan-Fix
- 6 łyżeczek żelatyny spożywczej na 1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI NA BIAŁY KREM DO OZDOBY
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g czekolady białej
- 1 opakowanie śmietan-Fix
- (4 łyżeczki płynnej żelatyny przygotowanej do kremu czekoladowego)
DODATKOWO
- 7 małych bananów (skropione sokiem z cytryny)
- dżem malinowy
- 1-2 łyżki ciemnego kakao do posypania
- (tekturowa tacka pod tort)
PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY Z BANANAMI
- Przygotować składniki do białego kremu. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki białej czekolady, po 4-minutach wymieszać. Żeby nie powstał kożuch, wierzch lekko przestudzonej śmietany przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni. Odstawić na noc do lodówki.
- Przygotować składniki do czekoladowego kremu. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wymieszać z ciemnym kakaem, wyłączyć palnik. Dodać kostki białej czekolady, po 4-minutach wymieszać, ostudzić. Żeby nie powstał kożuch, wierzch lekko przestudzonej śmietany przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni. Odstawić na noc do lodówki.
- Przygotować czarny biszkopt. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować margaryną, oprószyć mąką.
- Białka ubić z cukrem. Na koniec wymieszać delikatnie z żółtkami.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ciemnym i czarnym kakaem.
- Delikatnie wymieszać, na koniec dodać ocet, powoli wymieszać.
- Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Biszkopt odstawić do ostygnięcia, ściąć wierzch, przeciąć wzdłuż na dwa blaty. Brzegi blatów biszkopta delikatnie ściąć.
- Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, następnie ze spirytusem i olejkiem cytrynowym.
- Ponczem skropić oba blaty biszkoptu, pierwszy z nich umieścić na tekturowej tacce, wierzch posmarować dżem.
- Banany wymyć, obrać skropić sokiem z cytryny, ułożyć je w dwa okręgi jak na zdjęciu [1].
- Przygotować żelatynę do kremów. Rozpuścić 6-łyżeczek żelatyny w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić.
- Przygotować biały krem. Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z białą czekoladą, dodać śmietan-fix, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty. Do kremu dodać 4 łyżeczki płynnej letniej żelatyny, wymieszać robotem. Krem przełożyć od rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
- Przygotować czekoladowy krem. Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z kakaem i białą czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty. Do kremu dodać pozostałą letnią żelatynę, dokładnie wymieszać.
- Kremem czekoladowym przykryć banany, odłożyć 5 sporych łyżek kremu.
- Masę czekoladową przykryć drugim blatem biszkoptu.
- Na wierzchu biszkopta rozsmarować równo pozostały krem czekoladowy.
- Tort ozdobić białym kremem, posypać kakaem.