Cannelloni z mięsem i pieczarkami

Cannelloni z mięsem i pieczarkami

100min
4porcje
Średni

Uwielbiam włoskie cannelloni z mięsem i pieczarkami. Faszerowane rurki makaronowe zapiekane z pomidorową passatą i serem są idealnym daniem na imprezę lub obiad.
Zapiekanka, w której połączenie kilku prostych składników sprawia, że kochamy jeść 🙂

SKŁADNIKI NA CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

  • 250 g opakowanie makaronu cannelloni
  • 70 dkg mielonej łopatki lub karkówki
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dkg mozzarelli lub sera żółtego
  • 1,2 litra passaty pomidorowej
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • suszony tymianek, bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

  1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć partiami mięso mielone, bez zrumienienia przez około 5 minut. Dodać tymianek, bazylię, sól i pieprz do smaku.
  2. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć osobno na oleju.
  3. Składniki na farsz: mięso, pieczarki, cebulę, ser, jajko i wyciśnięty czosnek, wymieszać.
  4. Ser zetrzeć na tarce, dwie łyżki dodać do farszu, resztę zostawić na wierzch zapiekanki.
  5. Rurki cannelloni napełnić farszem. W zależności od instrukcji na opakowaniu rurki makaronu wymagają sparzenia we wrzątku lub nie!
  6. Cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorową passatą, posypać serem.
  7. Zapiekać w temperaturze 200°C, przez około 40 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments