Uwielbiam włoskie cannelloni z mięsem i pieczarkami. Faszerowane rurki makaronowe zapiekane z pomidorową passatą i serem są idealnym daniem na imprezę lub obiad.
Zapiekanka, w której połączenie kilku prostych składników sprawia, że kochamy jeść 🙂
SKŁADNIKI NA CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
- 250 g opakowanie makaronu cannelloni
- 70 dkg mielonej łopatki lub karkówki
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 20 dkg mozzarelli lub sera żółtego
- 1,2 litra passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- suszony tymianek, bazylia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZEPIS NA CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć partiami mięso mielone, bez zrumienienia przez około 5 minut. Dodać tymianek, bazylię, sól i pieprz do smaku.
- Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć osobno na oleju.
- Składniki na farsz: mięso, pieczarki, cebulę, ser, jajko i wyciśnięty czosnek, wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce, dwie łyżki dodać do farszu, resztę zostawić na wierzch zapiekanki.
- Rurki cannelloni napełnić farszem. W zależności od instrukcji na opakowaniu rurki makaronu wymagają sparzenia we wrzątku lub nie!
- Cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorową passatą, posypać serem.
- Zapiekać w temperaturze 200°C, przez około 40 minut.