Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

90min
14porcji
Łatwy

Macie ochotę na domową wersję ciasta jogurtowego z brzoskwiami? Ciasto na oleju z jogurtem naturalnym to szybki i prosty przepis na pyszne ciasto z owocami. Do wypieku używam brzoskwiń w syropie z puszki, świeże owoce podczas pieczenia puszczają sok.
Ciasto jogurtowe piekę w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI

  • 280 g (1 szklanka) jogurt naturalnego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1/2 olejku śmietankowego
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 250 g brzoskwiń z puszki
  • kawałek margaryny do pieczenia
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI

  1. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
  2. Brzoskwinie pokroić w plasterki.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem.
  5. Ubite jajka wymieszać delikatnie z jogurtem (w temperaturze pokojowej), następnie z olejem i olejkiem śmietankowym.
  6. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  7. Ciasto przełożyć do tortownicy.
  8. Na wierzch ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń.
  9. Ciasto piec w temperaturze 170°C, przez 50 minut.
  10. Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
  11. Ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments