Macie ochotę na domową wersję ciasta jogurtowego z brzoskwiami? Ciasto na oleju z jogurtem naturalnym to szybki i prosty przepis na pyszne ciasto z owocami. Do wypieku używam brzoskwiń w syropie z puszki, świeże owoce podczas pieczenia puszczają sok.
Ciasto jogurtowe piekę w tortownicy o średnicy 22-24 cm.
SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI
- 280 g (1 szklanka) jogurt naturalnego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1/2 olejku śmietankowego
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 250 g brzoskwiń z puszki
- kawałek margaryny do pieczenia
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
- Brzoskwinie pokroić w plasterki.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem.
- Ubite jajka wymieszać delikatnie z jogurtem (w temperaturze pokojowej), następnie z olejem i olejkiem śmietankowym.
- Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy.
- Na wierzch ciasta ułożyć plasterki brzoskwiń.
- Ciasto piec w temperaturze 170°C, przez 50 minut.
- Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
- Ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.