Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

180min
8porcji
Średni

Dziś przepis na paprykę konserwową. Kolejne przetwory do naszej domowej spiżarni. Do słoików przetwarzam paprykę czerwoną, nie tylko ze względu na jej piękny intensywny kolor. Czerwona papryka jest bardziej aromatyczna od zielonej, czy żółtej odmiany. Papryka konserwowa to świetny dodatek do kanapek.

SKŁADNIKI – PAPRYKA KONSERWOWA

  • 2 kg świeżej papryki czerwonej
  • 2 litry wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

DODATKOWO

  • po 1 łyżce oleju na wierzch każdego słoika

PRZEPIS NA PAPRYKĘ KONSERWOWĄ

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Przygotować zalewę. Zagotować wodę, rozpuścić sól, cukier, wymieszać z octem. Odstawić do ostudzenia.
  3. Papryki rozkroić, usunąć gniazdka nasienne, wymyć, pokroić wzdłuż na szersze paski.
  4. Na spód każdego włożyć składniki wymienione w spisie.
  5. Paski papryki ułożyć pionowo do 2/3 wysokości słoika.
  6. Zalać słoiki zimną zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Na wierzch wlać po 1-łyżce oleju.
  8. Zewnętrzną stronę szyjkę słoika przetrzeć spirytusem.
  9. Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  10. Pasteryzować słoiki przez 15 minut.
  11. Słoiki ustawić do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  12. Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments