Zapiekane bakłażany to świetny pomysł na imprezę, obiad czy kolację. W tym przepisie podstawą jest farsz mięsny w nutach smaku greckiej musaki. Dominuje tu aromat cynamonu, liścia laurowego, gałki muszkatołowej i parmezanu. Mięso dusimy w pomidorach a całość polewamy sosem beszamelowym. Niesamowity smak trochę inny niż w kuchni polskiej czy włoskiej.
SKŁADNIKI – ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z MIĘSEM PO GRECKU
- 1 kg podłużnych bakłażanów (6-sztuk średniej wielkości)
- 70 dkg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki
- 2 starte cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 białka
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek startego parmezanu
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- mały pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy (z bazylią)
SOS BESZAMELOWY
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki śmietany 18 %
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szczypty soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego!
PRZEPIS NA ZAPIEKANE BAKŁAŻANY PO GRECKU
- Każdy bakłażan rozkroić wzdłuż, posolić i odstawić na 30 minut.
- Łyżeczką usunąć miąższ z każdej połówki, podsmażyć na oliwie.
- Osobno na oliwie podsmażyć mięso, dodać startą cebulę, wyciśnięty czosnek.
- Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, cynamon, paprykę, gałkę muszkatułową. Dusić do wchłonięcia soków.
- Usunąć liście laurowe, dodać miąższ, natkę, białko, ser oraz bułkę tartą na koniec.
PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO
- W rondelku na małym ogniu roztopić masło (uważać żeby się nie przypaliło).
- Na płynny tłuszcz rozsypać mąkę i mieszać ubijaczką, aż składniki się połączą, nie smażymy i nie przyrumieniamy, od razu wlewamy część śmietany wymieszanej z wodą.
- Cały czas mieszamy energicznie, podgrzewając na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos nam zgęstnieje.
- Wlewamy następną porcję wody ze śmietaną. Powtarzamy czynności, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatułową.
- Wyłączyć palnik, dodać żółtka i wymieszać sos.
- Farsz mięsny wyłożyć na bakłażany, polać sosem beszamelowym. Posypać delikatnie cynamonem.
- Piec na blasze przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
U mnie będą dziś bakłażany faszerowane po grecku, ale na sposób wegetariański. Ten przepis sobie zapisuję 😉 Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Jestem ciekawa wersji wegetariańskiej Twojego przepisy. Dziękuję za zaproszenie!