Zapiekane bakłażany

Zapiekane bakłażany z mięsem po grecku

180min
12porcji
Łatwy

Zapiekane bakłażany to świetny pomysł na imprezę, obiad czy kolację. W tym przepisie podstawą jest farsz mięsny w nutach smaku greckiej musaki. Dominuje tu aromat cynamonu, liścia laurowego, gałki muszkatołowej i parmezanu. Mięso dusimy w pomidorach a całość polewamy sosem beszamelowym. Niesamowity smak trochę inny niż w kuchni polskiej czy włoskiej.

SKŁADNIKI – ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z MIĘSEM PO GRECKU

  • 1 kg podłużnych bakłażanów (6-sztuk średniej wielkości)
  • 70 dkg mięsa mielonego z karkówki lub łopatki
  • 2 starte cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 białka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy (z bazylią)

SOS BESZAMELOWY

  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego!

PRZEPIS NA ZAPIEKANE BAKŁAŻANY PO GRECKU

  1. Każdy bakłażan rozkroić wzdłuż, posolić i odstawić na 30 minut.
  2. Łyżeczką usunąć miąższ z każdej połówki, podsmażyć na oliwie.
  3. Osobno na oliwie podsmażyć mięso, dodać startą cebulę, wyciśnięty czosnek.
  4. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, cynamon, paprykę, gałkę muszkatułową. Dusić do wchłonięcia soków.
  5. Usunąć liście laurowe, dodać miąższ, natkę, białko, ser oraz bułkę tartą na koniec.

PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO

  1. W rondelku na małym ogniu roztopić masło (uważać żeby się nie przypaliło).
  2. Na płynny tłuszcz rozsypać mąkę i mieszać ubijaczką, aż składniki się połączą, nie smażymy i nie przyrumieniamy, od razu wlewamy część śmietany wymieszanej z wodą.
  3. Cały czas mieszamy energicznie, podgrzewając na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos nam zgęstnieje.
  4. Wlewamy następną porcję wody ze śmietaną. Powtarzamy czynności, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  5. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatułową.
  6. Wyłączyć palnik, dodać żółtka i wymieszać sos.
  1. Farsz mięsny wyłożyć na bakłażany, polać sosem beszamelowym. Posypać delikatnie cynamonem.
  2. Piec na blasze przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
mopswkuchni
3 lat temu

U mnie będą dziś bakłażany faszerowane po grecku, ale na sposób wegetariański. Ten przepis sobie zapisuję 😉 Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂