Tarta z bitą śmietaną i owocami

Tarta z bitą śmietaną i owocami

120 min
10porcji
Łatwy

Mam nadzieję, że skuszę Was na tartę z bitą śmietaną i owocami. W tym połączeniu nie mogło obyć się bez warstwy kajmaku, który wspaniale łączy kruche ciasto ze śmietaną. Spojrzenie przyciągają ułożone na wierchu maliny i borówki amerykańskie.

SKŁADNIKI – TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO TARTY

  • 1,3 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki mleka

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ

  • 700 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-Fix
  • 1 łyżeczka żelatyny na 3 łyżki wody

DODATKOWO

  • 4 łyżki kajmaku
  • 100 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich

PRZEPIS NA TARTĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

  1. Przygotować ciasto na tartę. Do przesianej mąki dodać żółtka i pokrojone masło, jeżeli jest mocno schłodzone, odczekać 15-20 minut.
  2. Całość posiekać lub wymieszać robotem kuchennym za pomocą mieszadła do ciast. Dodatkowo misę, w której będziemy wyrabiać ciasto, można schłodzić w lodówce.
  3. Po połączeniu składników, ciasto krótko zagnieść dłońmi.
  4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę do tart.
  6. Żeby ciasto nie zsunęło się z boków formy, należy wstawić je do lodówki na około 20-30 minut.
  7. Piec w temperaturze 190°C, przez 25 minut.
  8. Tartę odstawić do ostygnięcia.
  9. Przygotować bitą śmietanę. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  10. Rozpocząć ubijanie śmietany, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
  11. Śmietanę ubijać, aż zgęstnieje. Na koniec wlać letnią żelatynę, wymieszać robotem.
  12. Około 1/3 bitej śmietany odłożyć do rękawa cukierniczego do ozdoby.
  13. Spód tarty wysmarować kajmakiem. Wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać.
  14. Wierzch ozdobić śmietaną z rękawa cukierniczego z dowolną końcówką.
  15. Na koniec ułożyć maliny i borówki.
  16. Tartę odstawić na około 6 godzin do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments