Mam nadzieję, że skuszę Was na tartę z bitą śmietaną i owocami. W tym połączeniu nie mogło obyć się bez warstwy kajmaku, który wspaniale łączy kruche ciasto ze śmietaną. Spojrzenie przyciągają ułożone na wierchu maliny i borówki amerykańskie.
SKŁADNIKI – TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
CIASTO TARTY
- 1,3 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki mleka
BITA ŚMIETANA
- 700 ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-Fix
- 1 łyżeczka żelatyny na 3 łyżki wody
DODATKOWO
- 4 łyżki kajmaku
- 100 g malin
- 200 g borówek amerykańskich
PRZEPIS NA TARTĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
- Przygotować ciasto na tartę. Do przesianej mąki dodać żółtka i pokrojone masło, jeżeli jest mocno schłodzone, odczekać 15-20 minut.
- Całość posiekać lub wymieszać robotem kuchennym za pomocą mieszadła do ciast. Dodatkowo misę, w której będziemy wyrabiać ciasto, można schłodzić w lodówce.
- Po połączeniu składników, ciasto krótko zagnieść dłońmi.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę do tart.
- Żeby ciasto nie zsunęło się z boków formy, należy wstawić je do lodówki na około 20-30 minut.
- Piec w temperaturze 190°C, przez 25 minut.
- Tartę odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować bitą śmietanę. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Rozpocząć ubijanie śmietany, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
- Śmietanę ubijać, aż zgęstnieje. Na koniec wlać letnią żelatynę, wymieszać robotem.
- Około 1/3 bitej śmietany odłożyć do rękawa cukierniczego do ozdoby.
- Spód tarty wysmarować kajmakiem. Wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać.
- Wierzch ozdobić śmietaną z rękawa cukierniczego z dowolną końcówką.
- Na koniec ułożyć maliny i borówki.
- Tartę odstawić na około 6 godzin do lodówki.