O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna magia. W większości przepisów na zupę czynności powtarzają się i po kilku razach nie trzeba wcale korzystać z notatek. Przepis na zupę brokułową zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją „dorosłą” już zabawę w dom.
SKŁADNIKI – ZUPA BROKUŁOWA
- około 30 dkg żeberek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 nieduży brokuł
- kawałek selera (pietruszka)
- 1 marchewka
- 1 cebula w łupce
- 4-5 średnich ziemniaków
- natka pietruszki, koperek
- liście lub kawałek pory
- (świeże liście lubczyku i nać selera)
- magi, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany słodkiej 18%
PRZEPIS NA ZUPĘ BROKUŁOWĄ
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
- Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
- Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, nać selera, porę, lubczyk, magi i pieprz do smaku.
- Gotujemy wywar mięsno-warzywny przez 20 minut od zagotowania.
- Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera, dodajemy różyczki wymytego brokułu, gotujemy przez 10 minut.
- Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
- W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną, wlać do zupy, wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.