Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

90min
4-5porcji
Łatwy

O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna magia. W większości przepisów na zupę czynności powtarzają się i po kilku razach nie trzeba wcale korzystać z notatek. Przepis na zupę brokułową zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją „dorosłą” już zabawę w dom.

SKŁADNIKI – ZUPA BROKUŁOWA

  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 nieduży brokuł
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • (świeże liście lubczyku i nać selera)
  • magi, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%

PRZEPIS NA ZUPĘ BROKUŁOWĄ

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  6. Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, nać selera, porę, lubczyk, magi i pieprz do smaku.
  7. Gotujemy wywar mięsno-warzywny przez 20 minut od zagotowania.
  8. Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera, dodajemy różyczki wymytego brokułu, gotujemy przez 10 minut.
  9. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
  10. W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną, wlać do zupy, wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments