Przepis na ciasto z kruszonką jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto to sprawdza się na imprezach, wycieczkach na świeżym powietrzu. Do ciasta dodać można rabarbar lub różnego rodzaju owoce. Rabarbar i owoce, które zawierają dużo soku takie jak porzeczki, truskawki, zasypuję wcześniej cukrem i odstawiam przynajmniej na pół godziny (sok odcedzamy). Świetnie sprawdzają się borówki amerykańskie, które są lekkie i nie zawierają dużo soku. Po sezonie do ciasta wykorzystuję brzoskwinie z syropu lub drylowane wiśnie. Ciasto jest delikatne i puszyste, a kruszonka kusi zapachem masła. Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm.
SKŁADNIKI – CIASTO Z KRUSZONKĄ
CIASTO
- 6 jaj
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18 %
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
DODATKOWO
- 1/2 kg rabarbaru lub porzeczek, czy truskawek
- albo 250 g borówek amerykańskich
PRZEPIS NA CISTO Z KRUSZONKĄ
- Świeże owoce zasypać cukrem, rabarbar wcześniej obrać z twardej skórki i pokroić w talarki.
- Rozpuścić margarynę na ciasto, a w osobnym rondelku masło na kruszonkę. Odstawić do ostudzenia.
- Przygotować ciasto. Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej, śmietanę i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec wymieszać z roztopioną margaryną.
- Blaszkę wysmarować margaryną, oprószyć mąką, wylać ciasto.
- Na wierzch ciasta wyłożyć owoce lub rabarbar.
- Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier puder i roztopione masło, wyrabiać robotem, aż powstaną grudki kruszonki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, ciasto pieczemy przez 40-50 minut.