Ciasto z kruszonką

Ciasto z kruszonką

60min
20porcji
Łatwy

Przepis na ciasto z kruszonką jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto to sprawdza się na imprezach, wycieczkach na świeżym powietrzu. Do ciasta dodać można rabarbar lub różnego rodzaju owoce. Rabarbar i owoce, które zawierają dużo soku takie jak porzeczki, truskawki, zasypuję wcześniej cukrem i odstawiam przynajmniej na pół godziny (sok odcedzamy). Świetnie sprawdzają się borówki amerykańskie, które są lekkie i nie zawierają dużo soku. Po sezonie do ciasta wykorzystuję brzoskwinie z syropu lub drylowane wiśnie. Ciasto jest delikatne i puszyste, a kruszonka kusi zapachem masła. Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm.

SKŁADNIKI – CIASTO Z KRUSZONKĄ

CIASTO

  • 6 jaj
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18 %
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru

DODATKOWO

  • 1/2 kg rabarbaru lub porzeczek, czy truskawek
  • albo 250 g borówek amerykańskich

PRZEPIS NA CISTO Z KRUSZONKĄ

  1. Świeże owoce zasypać cukrem, rabarbar wcześniej obrać z twardej skórki i pokroić w talarki.
  2. Rozpuścić margarynę na ciasto, a w osobnym rondelku masło na kruszonkę. Odstawić do ostudzenia.
  3. Przygotować ciasto. Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej, śmietanę i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec wymieszać z roztopioną margaryną.
  4. Blaszkę wysmarować margaryną, oprószyć mąką, wylać ciasto.
  5. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce lub rabarbar.
  6. Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier puder i roztopione masło, wyrabiać robotem, aż powstaną grudki kruszonki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, ciasto pieczemy przez 40-50 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments