Dzisiaj na deser lekko pomieszane ciasto o śmiesznej nazwie POPAPRANIEC. Biszkopt na oleju łączymy z wiórkami kokosowymi, kakaem i makiem. Ciasto przekładamy masę budyniową, na wierzch układamy prażone orzechy włoskie i płatki migdałowe. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Popapraniec świetnie nadaje się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI – CIASTO POPAPRANIEC
- 6 jaj
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku suchego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
MASA BUDYNIOWA
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2/3 szklanki cukru
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki wody
DODATKOWO
- 1/4 szklanki rumu białego lub wódki
- 50 g płatków migdałowych
- 1/2 olejku cytrynowego
- 70 g orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
PRZEPIS NA CIASTO POPAPRANIEC
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać po jednym żółtku, wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać powoli z pianą z białek i żółtek. Na koniec wymieszać delikatnie z olejem.
- Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać kakao , do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.
- Ciasta wyłożyć warstwami (nie muszą być regularne) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 30 minut.
- Ciasto odstawić do ostygnięcia.
- Posiekać orzechy, uprażyć razem z płatkami migdałów na maśle, odstawić do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ
- Odlać 1-szklankę mleka, wymieszać z budyniami i mąką. Resztę mleka zagotować, wsypać cukier, dodać rozrobione budynie, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
- Gotowy budyń ostudzić.
- Miękkie masło ucierać, dodawać po łyżce budyniu, aż masa budyniowa będzie jednolita.
- Ciasto przekroić wzdłuż, wierzch obu blatów skropić alkoholem wymieszanym z olejkiem cytrynowym.
- Blaty ciasta przełożyć 3/4-masy budyniowej, resztę masy wyłożyć na wierch ciasta.
- Na wierzch masy wyłożyć uprażone bakalie.
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ
- Rozpuścić masło w wodzie, dodać kostki czekolady mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić i stale mieszając studzić polewę.
- Ciepłą jeszcze polewę wylewać zygzakami na wierzch.