Ciasto popapraniec

Ciasto popapraniec

120min
24porcje
Średni

Dzisiaj na deser lekko pomieszane ciasto o śmiesznej nazwie POPAPRANIEC. Biszkopt na oleju łączymy z wiórkami kokosowymi, kakaem i makiem. Ciasto przekładamy masę budyniową, na wierzch układamy prażone orzechy włoskie i płatki migdałowe. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Popapraniec świetnie nadaje się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI – CIASTO POPAPRANIEC

  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao

MASA BUDYNIOWA

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1/4 szklanki rumu białego lub wódki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 olejku cytrynowego
  • 70 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła

PRZEPIS NA CIASTO POPAPRANIEC

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać po jednym żółtku, wymieszać.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać powoli z pianą z białek i żółtek. Na koniec wymieszać delikatnie z olejem.
  3. Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać kakao , do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.
  4. Ciasta wyłożyć warstwami (nie muszą być regularne) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 30 minut.
  6. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
  7. Posiekać orzechy, uprażyć razem z płatkami migdałów na maśle, odstawić do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ

  1. Odlać 1-szklankę mleka, wymieszać z budyniami i mąką. Resztę mleka zagotować, wsypać cukier, dodać rozrobione budynie, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  2. Gotowy budyń ostudzić.
  3. Miękkie masło ucierać, dodawać po łyżce budyniu, aż masa budyniowa będzie jednolita.
  4. Ciasto przekroić wzdłuż, wierzch obu blatów skropić alkoholem wymieszanym z olejkiem cytrynowym.
  5. Blaty ciasta przełożyć 3/4-masy budyniowej, resztę masy wyłożyć na wierch ciasta.
  6. Na wierzch masy wyłożyć uprażone bakalie.

PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ

  1. Rozpuścić masło w wodzie, dodać kostki czekolady mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić i stale mieszając studzić polewę.
  2. Ciepłą jeszcze polewę wylewać zygzakami na wierzch.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments