Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do wyboru! Podajemy je razem z duszonym porem sałatkowym. Całość brzmi może banalnie, ale te cztery składniki uzupełniają się idealnie. Danie to jest bardzo syte, więc odradzam podawać je z ziemniakami, czy też ryżem.
SKŁADNIKI – FILETY Z KURCZAKA W BOCZKU Z PORĄ I JABŁKAMI
- 2 duże filety z kurczaka
- 10-15 cienkich podłużnych plastrów boczku surowego wędzonego lub szynki szwarcwaldzkiej
- 3-4 średnie jabłka
- 1-2 spore kawałki pora sałatkowego
- sól, pieprz,
- olej do zapiekania
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
PRZEPIS NA FILETY Z KURCZAK W BOCZKU Z PORA I JABŁKAMI
- Filety nacinać wzdłuż na mniejsze, płaskie kawałki, doprawić solą i pieprzem.
- Każdy kawałek owinąć w plasterek boczku lub szynki.
- Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia (lub patelni grillowej) wysmarowanej olejem.
- Obok mięsa (na drugiej połowie naczynia) ułożyć pokrojone w ósemki jabłka (usuwając tylko gniazda nasienne).
- Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C lub smażyć na patelni grillowej przez około 20 minut.
- Pora pokroić w krótkie paski, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez 5 minut na roztopionym maśle.
- Por odstawić, dodać śmietanę, wymieszać.
- Na talerzach ułożyć wzdłuż mięso, obok por, dalej jabłka.