Jeżeli macie imprezę lub chcecie po prostu podać na stół coś prostego ale szałowego, to polecam brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Przepis wystarcza na około 16 sztuk. Brzuszki bądź poduszki (jak kto woli) z farszem z pieczarek, papryki i fileta z kurczaka mają naprawdę wzięcie. Do pary z naszą przekąską podajcie koniecznie sos czosnkowy – rewelacja!
SKŁADNIKI – BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 mały fileta z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- przyprawa gyros/kebab
- sól, pieprz
- olej do smażenia
SOS
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła do sałatek
PRZEPIS NA BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy w przyprawie gyros/kebab. Po ostudzeniu drobno siekamy.
- Pieczarki drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę. Dusić razem przez chwilę.
- Farsz doprawiamy po ostudzeniu solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie kroimy w kwadraty 8/8 cm.
- Na pierwszy blat ciasta, na środek każdego kwadratu nakładamy farsz.
- Przykrywamy kwadratami z drugiego blatu ciasta francuskiego, brzegi dociskamy, żeby brzuszki nie rozklejały się.
- Brzuszki układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp do 200°C.
- Przygotować sos : czosnek wycisnąć dodać jogurt, majonez, przyprawy, wymieszać dokładnie.