Uwielbiam knedle z truskawkami, dlatego gdy tylko pojawiają się truskawki, robię je z przyjemnością. Mój przepis wystarcza na około 30 sztuk knedli. Do ciasta nie można używać młodych ziemniaków. Knedle z truskawkami to idealna propozycja na obiad na słodko. Moje ulubione danie z dzieciństwa – polecam!
SKŁADNIKI – KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej do obtaczania
- 1 kg obranych (umytych) ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO
- 1/3 kostki margaryny
- cukier do posypania
- mus z truskawek
PRZEPIS NA KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmielić (lub dokładnie ubić).
- Truskawki umyć, usunąć szypułki.
- Odłożyć 30 sztuk średniej wielkości truskawek, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cukrem.
- Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem na mus.
- Do ziemniaków dodać jajko, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, sól, wymieszać.
- Dodawać stopniowo mąkę pszenną, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, puszyste.
- Ciasto na knedle podzielić na cztery części, z każdej kolejno formować wałki o średnicy 3-4 cm. Wałki pokroić w krążki o grubości 3 cm.
- Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć, a na nim ułożyć po jednej truskawce obtoczonej w mące ziemniaczanej.
- Każdy knedel zlepić dokładnie na złączeniu, uformować kule, obtoczyć w mące pszennej.
- Knedle wkładać do dużego garnka z gotującą wodą, mieszać do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotować 3-4 minuty.
- Knedle odcedzić, zlać zimną wodą, ułożyć na talerzu.
- Margarynę rozpuścić, polewać nią knedle, następnie posypać cukrem.
- Na talerz dodatkowo nałożyć mus z truskawek.