Tort jezioro łabędzie

Tort Jezioro łabędzie

180min
14porcji
Trudny

Podstawą mojego pomysłu na tort Jezioro łabędzie były figurki z masy cukrowej: dwa łabędzie, które pływają na środku błękitnej wody oraz białe kwiaty, które zdobią jej brzegi. Przygotowanie masy cukrowej jaki wykonanie łabędzi oraz kwiatków jest osobno opisane na moim blogu. Od dawna chodziło za mną zrobienie tortu na każdą okazję, nie tylko urodziny czy rocznice. Przecież warto odrobinę wysilić się, żeby stworzyć coś wyjątkowego dla naszych gości i domowników. Udało się i dlatego chcę podzielić się tym projektem z innymi. Tort, który ładnie wygląda musi też smakować, dlatego połączyłam smak bitej śmietany z biszkoptem o smaku cytrynowym oraz wyjątkowy smak gruszek z galaretką agrestową. Uwieńczeniem smaku jest niebieska galaretka owocowa imitująca „Jezioro łabędzie”. Całość komponuje się wyśmienicie – niebo w gębie ! Szczególnie polecam.

SKŁADNIKI – TORT JEZIORO ŁABEDZIE

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

OBSYPKA KOKOSOWA

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru

MASA ŚMIETANOWA

  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 śmietan-fixy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10-20 ml spirytusu
  • 1/2 olejku cytrynowego

GALARETKA ZIELONA Z OWOCAMI

  • 2 galaretki agrestowe
  • 3 szklanki wody
  • 2 gruszki

GALARETKA NIEBIESKA

  • 1 owocowa galaretka niebieska
  • 1,5 szklanki wody

PRZEPIS NA TORT JEZIORO ŁABĘDZIE

  1. Większą tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
  2. Dzień wcześniej przygotować biszkopt i galaretkę agrestową z gruszkami.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać na wolnych obrotach.
  3. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  5. Wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 160-180°C przez 40 minut.
  7. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  8. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą, gruszki obrać pokroić wzdłuż w paski.
  9. Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej owoce, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odkładamy na noc do lodówki.
  10. Następnego dnia na patelni roztapiamy masło. Dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Podsmażamy na słabym ogniu – stale mieszając, aż wiórki wchłoną tłuszcz. Odstawiamy do wystygnięcia.
  11. Biszkopt dzielimy na dwie części (najpierw ścinamy górę). Nasączamy „ponczem”.

PRZYGOTOWANIE MASY ŚMIETANOWEJ

  1. Śmietan-fixy mieszamy z cukrem pudrem.
  2. Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy wymieszany cukier. Ubijamy dalej, aż śmietana będzie sztywna.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
  4. Letnią żelatynę powoli wlewamy do śmietany stale mieszając mikserem.
  5. Do rękawa cukierniczego odkładamy część śmietany potrzebnej do ozdobienia torta. Wkładamy do lodówki.
  6. Spód tortu smarujemy cienką warstwą śmietany.
  7. Wykładamy ostrożnie galaretkę z owocami
  1. Większą połową śmietany zakrywamy galaretę, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
  1. Wierzch i boki przykrywamy i wyrównujemy resztą śmietany. Na wierzchu torta tworzymy fale.
  1. Boki obkładamy wiórkami (lekko dociskamy). Zdobimy brzegi wierzchu torta śmietaną z rękawa.
  1. Robimy „stelaż” ze sztywnej foli lub obwódki tortownicy na boki naszego tortu, żeby nie osiadł i nie zgubił kształtu.
  2. Torta odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
  3. W tym czasie rozrabiamy w gorącej wodzie niebieską galaretkę. Chłodzimy i tężejącą wylewamy na wierzch torta.
  4. Figurki i kwiatki umieszczamy na torcie dopiero następnego dnia przed podaniem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments