Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

120min
10porcji
Łatwy

Kto nie zna smaku racuchów z jabłkami … ? Nie znam nikogo takiego. Jeśli chcę przypomnieć sobie smak dzieciństwa, to mam na myśli właśnie racuchy, prosty i tani przepis. Racuchy koniecznie należy podać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, są pyszne i syte. Kalorie … kto by je liczył zwłaszcza, że nie jemy ich przecież codziennie?

SKŁADNIKI – RACUCHY Z JABŁKAMI

  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 3-4 średnie jabłka
  • 3 jajka + szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI

  1. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Roztrzepać jajka z solą, wymieszać z zsiadłym mlekiem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Składniki zmiksować robotem kuchennym.
  4. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju.
  6. Sporą łyżką nakładamy porcje racuchów.
  7. Smażyć z obu stron przez około 4-5 minut.
  8. Racuchy smaży się bezpośrednio przed podaniem posypując cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments