Kto nie zna smaku racuchów z jabłkami … ? Nie znam nikogo takiego. Jeśli chcę przypomnieć sobie smak dzieciństwa, to mam na myśli właśnie racuchy, prosty i tani przepis. Racuchy koniecznie należy podać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, są pyszne i syte. Kalorie … kto by je liczył zwłaszcza, że nie jemy ich przecież codziennie?
SKŁADNIKI – RACUCHY Z JABŁKAMI
- 400 ml zsiadłego mleka
- 3-4 średnie jabłka
- 3 jajka + szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Roztrzepać jajka z solą, wymieszać z zsiadłym mlekiem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Składniki zmiksować robotem kuchennym.
- Do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać.
- Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju.
- Sporą łyżką nakładamy porcje racuchów.
- Smażyć z obu stron przez około 4-5 minut.
- Racuchy smaży się bezpośrednio przed podaniem posypując cukrem pudrem.