Sałatka z pieczoną brzoskwinią i gorgonzolą

Sałatka z pieczoną brzoskwinią i gorgonzolą

50min
6porcji
Łatwy

Polecam przepis na pyszną sałatkę z pieczoną brzoskwinią i gorgonzolą. Wspaniałe połączenie owoców z intensywnym, aromatycznym serem pleśniowym. Całość dopełnia feta, sałata rzymska, grzanki, prażony słonecznik i sos z malin.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PIECZONĄ BRZOSKWINIĄ I GORNGOZOLĄ

  • 3 brzoskwinie
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oleju
  • 180 g sera feta
  • 1 garść słonecznika łuskanego
  • 2 kromki chleba tostowego
  • sałata rzymska
  • 200 g malin (mrożonych)
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONĄ BRZOSKWINIĄ I GORNGOZOLĄ

  1. Słonecznik uprażyć na patelni.
  2. Maliny podgrzać, wymieszać z octem.
  3. Brzoskwinie umyć, przepołowić, usunąć pestki, ułożyć w formie do pieczenia.
  4. Owoce polać miodem, na wierzch ułożyć plasterki gorgonzoli.
  5. W osobnej formie wyłożyć pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego, skropić olejem, wymieszać.
  6. Owoce i grzanki piec w temperaturze 180°C, przez 15-20 minut.
  7. Sałatę pokroić, wyłożyć na talerz.
  8. Na sałacie wyłożyć ciepłe brzoskwinie, fetę, grzanki, posypać słonecznikiem, polać sosem malinowym.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments