Polecam przepis na pyszną sałatkę z pieczoną brzoskwinią i gorgonzolą. Wspaniałe połączenie owoców z intensywnym, aromatycznym serem pleśniowym. Całość dopełnia feta, sałata rzymska, grzanki, prażony słonecznik i sos z malin.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PIECZONĄ BRZOSKWINIĄ I GORNGOZOLĄ
- 3 brzoskwinie
- 2 łyżki miodu
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki oleju
- 180 g sera feta
- 1 garść słonecznika łuskanego
- 2 kromki chleba tostowego
- sałata rzymska
- 200 g malin (mrożonych)
- 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONĄ BRZOSKWINIĄ I GORNGOZOLĄ
- Słonecznik uprażyć na patelni.
- Maliny podgrzać, wymieszać z octem.
- Brzoskwinie umyć, przepołowić, usunąć pestki, ułożyć w formie do pieczenia.
- Owoce polać miodem, na wierzch ułożyć plasterki gorgonzoli.
- W osobnej formie wyłożyć pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego, skropić olejem, wymieszać.
- Owoce i grzanki piec w temperaturze 180°C, przez 15-20 minut.
- Sałatę pokroić, wyłożyć na talerz.
- Na sałacie wyłożyć ciepłe brzoskwinie, fetę, grzanki, posypać słonecznikiem, polać sosem malinowym.