Chlebek pita

Chlebek pita

120min
8porcji
Łatwy

Zapraszam po przepis na super chlebek pita. Pita na cieście drożdżowym, pieczona w nagrzanym piekarniku, rośnie w górę, pozostają pusty środek. Chlebek można napełnić dowolnym farszem z warzyw, mięsa.

SKŁADNIKI – CHLEBEK PITA

CIASTO

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 kostki drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

PRZEPIS NA CHLEBEK PITA

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem i 3-łyżkami mąki. Zaczyń odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Zaczyn wymieszać z mąką, solą i szklanką ciepłej wody. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 4-części, uformować kule, rozwałkować placki o średnicy 20 cm. Przykryć lnianym ręcznikiem na 20 minut.
  4. Chlebki pita piec w temperaturze 200°C, przez 15 minut z termoobiegiem!
  5. Pitę przekroić na pół, każdą porcję napełnić smażonym mięsem (gyros), warzywami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments