Zapraszam po przepis na super chlebek pita. Pita na cieście drożdżowym, pieczona w nagrzanym piekarniku, rośnie w górę, pozostają pusty środek. Chlebek można napełnić dowolnym farszem z warzyw, mięsa.
SKŁADNIKI – CHLEBEK PITA
CIASTO
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/4 kostki drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
PRZEPIS NA CHLEBEK PITA
- Przygotować zaczyn. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłej wody, cukrem i 3-łyżkami mąki. Zaczyń odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Zaczyn wymieszać z mąką, solą i szklanką ciepłej wody. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 4-części, uformować kule, rozwałkować placki o średnicy 20 cm. Przykryć lnianym ręcznikiem na 20 minut.
- Chlebki pita piec w temperaturze 200°C, przez 15 minut z termoobiegiem!
- Pitę przekroić na pół, każdą porcję napełnić smażonym mięsem (gyros), warzywami.
Fajny przepis