Roladki naleśnikowe z serem i papryką to wyjątkowo smaczna i efektowna przekąska imprezowa, która zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. W środku kryje się kremowy farsz z białego sera, kolorowych papryk, suszonych pomidorów, prażonego słonecznika i świeżej bazylii. Całość zawinięta w delikatne, cienkie naleśniki sprawia, że to danie idealnie sprawdzi się na przyjęcia, święta, kolację czy śniadanie.
To nie tylko szybka przekąska, ale również świetna opcja na wegetariańską przystawkę, pełną koloru, smaku i wartości odżywczych. Sprawdź, jak łatwo przygotować te pyszne roladki!
SKŁADNIKI – ROLADKI NALEŚNIKOWE Z SEREM I PAPRYKĄ
CIASTO NALEŚNIKOWE (8-10 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki poznańskiej
- 1 szklanki mleka 3,2%
- 2/3 szklanki wody
- 3 jajka
FARSZ
- 1,2 kg sera białego półtłustego
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża papryka żółta
- 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
- 3 garście słonecznika
- bazylia świeża
- sól, pieprz do smaku
PRZEPIS NA ROLADKI NALEŚNIKOWE Z SEREM I PAPRYKĄ
- Przygotowanie naleśników. Robotem kuchennym wymieszać najpierw mąkę z mlekiem i wodą.
- Dodać jajka, znowu wymieszać.
- Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzać patelnie, posmarować delikatnie olejem (przed każdym rozlaniem ciasta).
- Nalać około 1 chochlę ciasta, trzymając patelnię i obracając, aby ciasto równomiernie rozlało się na powierzchni (ciasto wymieszać przed każdym nałożeniem).
- Naleśniki smażyć przez 4-5 minut z obu stron (ułożyć jeden na drugim, odwrócić, odstawić do ostygnięcia).
- Przygotowanie farszu. Papryki pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na durszlaku, odsączyć z wytrąconej wody.
- Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia.
- Pomidory suszone odsączyć z oliwy, drobno pokroić.
- Liście bazylii pokroić.
- Ser biały zmielić, wymieszać z solą i pieprzem.
- Porcje sera rozsmarować na powierzchni każdego naleśnika (zostawiając brzegi).
- Na ser rozłożyć porcje papryki, pomidorów suszonych, bazylii, posypać słonecznikiem.
- Dwa boczne brzegi naleśników założyć. Naleśniki zawijać od dołu w rulon.

- Każdy rozkroić na 4-5 części (kroić i podawać w tym samym dniu).

