Roladki naleśnikowe z serem, papryką i suszonymi pomidorami, podane na talerzu jako przekąska na zimno

Roladki naleśnikowe z serem i papryką – kolorowa przekąska

120min
8porcji
Łatwy

Roladki naleśnikowe z serem i papryką to wyjątkowo smaczna i efektowna przekąska imprezowa, która zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. W środku kryje się kremowy farsz z białego sera, kolorowych papryk, suszonych pomidorów, prażonego słonecznika i świeżej bazylii. Całość zawinięta w delikatne, cienkie naleśniki sprawia, że to danie idealnie sprawdzi się na przyjęcia, święta, kolację czy śniadanie.
To nie tylko szybka przekąska, ale również świetna opcja na wegetariańską przystawkę, pełną koloru, smaku i wartości odżywczych. Sprawdź, jak łatwo przygotować te pyszne roladki!

SKŁADNIKI – ROLADKI NALEŚNIKOWE Z SEREM I PAPRYKĄ

CIASTO NALEŚNIKOWE (8-10 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki poznańskiej
  • 1 szklanki mleka 3,2%
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 jajka

FARSZ

  • 1,2 kg sera białego półtłustego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
  • 3 garście słonecznika
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz do smaku

PRZEPIS NA ROLADKI NALEŚNIKOWE Z SEREM I PAPRYKĄ

  1. Przygotowanie naleśników. Robotem kuchennym wymieszać najpierw mąkę z mlekiem i wodą.
  2. Dodać jajka, znowu wymieszać.
  3. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
  4. Rozgrzać patelnie, posmarować delikatnie olejem (przed każdym rozlaniem ciasta).
  5. Nalać około 1 chochlę ciasta, trzymając patelnię i obracając, aby ciasto równomiernie rozlało się na powierzchni (ciasto wymieszać przed każdym nałożeniem).
  6. Naleśniki smażyć przez 4-5 minut z obu stron (ułożyć jeden na drugim, odwrócić, odstawić do ostygnięcia).
  7. Przygotowanie farszu. Papryki pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na durszlaku, odsączyć z wytrąconej wody.
  8. Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia.
  9. Pomidory suszone odsączyć z oliwy, drobno pokroić.
  10. Liście bazylii pokroić.
  11. Ser biały zmielić, wymieszać z solą i pieprzem.
  12. Porcje sera rozsmarować na powierzchni każdego naleśnika (zostawiając brzegi).
  13. Na ser rozłożyć porcje papryki, pomidorów suszonych, bazylii, posypać słonecznikiem.
  14. Dwa boczne brzegi naleśników założyć. Naleśniki zawijać od dołu w rulon.
Naleśnikowe roladki z farszem z białego sera, papryk i słonecznika
  1. Każdy rozkroić na 4-5 części (kroić i podawać w tym samym dniu).
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze