Kolejny mój pomysł na tort to tort angielski na 40 urodziny MAGNOLIE. Jubileusz 40-lecia koniecznie trzeba uczcić zwłaszcza, że swoje okrągłe urodziny obchodziła moja siostra. Szukając pomysłu błądziłam myślami po latach 40-stych. Tort miał być kobiecy, a to właśnie styl i szyk kobiet z tych lat, był głównym tematem kultowych filmów. Włosy mojej modelki załamują modne w tym okresie fale. Uroku i powagi kobiecie nadają perły. Oczywiście głównym tematem mojej pracy są kwiaty magnolii, które pięknie zdobią nasze domy na wiosnę. Magnolie są dla mnie symbolem silnych, statecznych kobiet, które nie przestają jednak marzyć.
W osobnym artykule opisałam sposób wykonania dekoracji na tort kobieta – lata 40-ste i magnolii z masy cukrowej , które zdobią tort angielski. Zamieściłam tam również do odwzorowania szablon KOBIETY. Ozdoby postanowiłam wyeksponować na białym tle z masy cukrowej.
SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI NA 40 URODZINY – MAGNOLIE
BISZKOPT
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
PONCZ
- 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 10-20 ml spirytusu
- 1/2 olejku cytrynowego
BITA ŚMIETANA
- 660 ml śmietany słodkiej 30%
- 3 opakowania śmietan-FIX
- 5 łyżek cukru pudru
KREM MAŚLANY
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 ml mleka
WARSTWA MALINOWA
- 400 g malin (mrożonych)
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki malinowej
DODATKOWO
- klej spożywczy
- 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI MAGNOLIE – 40 URODZINY
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY MALINOWEJ
- Maliny odmrozić.
- Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy, mieszamy z malinami.
- Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Wykładamy maliny z galaretką, odkładamy na noc do lodówki.
- Biszkopt dzielimy na trzy części (najpierw ścinamy górę). Nasączamy „ponczem”.
PRZYGOTOWANIE BITEJ ŚMIETANY
- Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Rozpocząć ubijanie śmietany, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
- Śmietanę ubijać, aż zgęstnieje. Na koniec wlać letnią żelatynę, wymieszać robotem.
- Spód torta smarujemy cienką warstwą bitej śmietany.
- Wykładamy ostrożnie zastygniętą galaretkę z malinami.
- Połową bitej śmietany zakrywamy galaretkę, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
- Wykładamy resztą bitej śmietany i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu.
PRZYGOTOWANIE KREMU MAŚLANEGO
- Masło, cukier puder i mleko ubijamy na jednolity krem.
- Wierzch i boki tortu przykrywamy i wyrównujemy kremem maślanym.
- Odstawiamy tort do lodówki (na noc).
- Przygotowaną wcześniej masę cukrową wyrabiamy, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
- Blat stołu smarujemy PLANTĄ, lekko posypujemy mąką ziemniaczaną.
- Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm.
- Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawijamy na wałek i nakładamy na tort.
- Wygładzamy brzegi tortu, tak aby równo przylegała.
- Następnie obcinamy brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
- Klejem spożywczym przyklejamy nasze ozdoby z cukru.