Spróbujcie koniecznie dania z Malezji – krewetki w sosie satay. To pyszne wydanie krewetek w delikatnym sosie na bazie mleczka kokosowego i masła orzechowego. Równowagą dla tej słodyczy jest kwaśna limonka. Smak dania podkręca szalotka, czosnek, imbir, papryka czerwona i sos sojowy. Krewetki w sosie satay podajemy na lekkim makaronie […]
Łatwe
Na ekstra kaloryczną kolację polecam chleb w jajku z serem i szczypiorkiem. Super wydanie znanego wszystkim chleba w jajku, smażonego na patelni – ala pizza. PRZEPIS NA CHLEB W JAJKU Z SEREM I SZCYPIORKIEM
Z najprostszych dodatków do kanapek jakich znamy jest pasta jajeczna. Drobno posiekane jajka z dodatkiem szczypiorku i majonezu. Mega pyszna pasta doprawiona jedynie solą i pieprzem. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ
Dziś pasta z wędzonego tofu. Prosty i szybki przepis na wege pastę, idealną do kanapek. Wystarczy zmiksować kilka składników. PRZEPIS NA PASTĘ Z WĘDZONEGO TOFFU
Czas na jagody pomału się kończy, ale przecież można zrobić z nich przetwory na zimę. Jagody w syropie są cudownym dodatkiem do deserów, uwielbiam budyń z jagodami. Są bardzo zdrowe i pyszne, wystarczy dodać łyżeczkę jagód w syropie do herbaty. Z podanej ilości składników można zrobić 5-słoików po 150 ml […]
W mojej wersji spaghetti bolognese to przepis na mega szybki obiad, inspirowany znaną potrawą. We włoskiej wersji bazą jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. W naszym menu wieprzowina ma zdecydowaną przewagę, więc postanowiłam zastąpić ją delikatnym, lekko strawnym filetem z indyka. Mięso mielone podsmażam z cebulą oraz gotową mieszanką ziół […]
Dla wszystkich ceniących sobie tradycyjne dania proponuję przepis na kopytka z sosem myśliwskim w moim wydaniu. Kopytka najlepiej smakują podsmażone na patelni. Ogórek kiszony i papryka czerwona podkreślają smak sosu na bazie podsuszanej kiełbasy. Całość komponuję się wyjątkowo smacznie i kusząco. Kopytka polecam zwłaszcza dla znudzonych daniami tylko z samymi […]
W te ostatnie dni lata proponuję obiad na słodko – knedle ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w moim menu. Śliwki cieszą oko niebieskimi i fioletowymi barwami :), a podniebienie wyjątkowym smakiem. Do knedli najlepsza będzie niewielka, słodka i aromatyczna węgierka. Kolejny przykład, na to jak jeden owoc może stworzyć pyszne […]
Sezon na fasolkę szparagową już się kończy, dlatego korzystam z okazji i robię pyszną zupę jarzynową. Po sezonie fasolkę zastępuję groszkiem konserwowym. W zupie jarzynowej oczywiście nie może zabraknąć kalafiora, ziemniaków, cebuli, marchwi i selera. Dobrze byłoby dodać świeżą brukselkę, ale nie zawsze jest dostępna w sprzedaży, nawet w sezonie. […]
O tym jak duże właściwości zdrowotne posiada brokuł nie muszę pisać, każdy to wie. Przepis na zupę brokułową i inne zupy jako pierwsze znalazły się w moim szkolnym zeszycie z przepisami. Obserwowałam mamę w kuchni i spisywałam dokładnie wszystkie czynności krok po kroku. Na początku to była dla mnie czarna […]
Dziś do kolekcji ulubiona zupa pomidorowa, przygotowana na bazie rosołu drobiowego, przepis ten zamieściłam w osobnym artykule. Do przygotowania pomidorówki można wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy. Zupę pomidorową zdecydowana większość woli z makaronem niż ryżem. Dla osób, które mają trochę więcej czasu i zamiłowania do gotowania polecam przepis na własny makaron domowy, również opisany […]
Oczywiście w każdym domu obowiązkowo na stole króluje rosół drobiowy. Przepis ten zamieszczam głównie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Rosół jako wywar mięsno-warzywny w sezonie letnim koniecznie musi pachnieć świeżymi gałązkami lubczyku i selera naciowego. Po sezonie letnim wystarczyć musi magi – płynny wywar z lubczyku i […]
Sezon urlopowy trwa, a u nas szał owocowy na mleczny koktajl bananowo-jagodowy !!! Oczywiście nie mogłam opanować wyobraźni. Koktajle wystąpiły w towarzystwie BANANA NA CHILLOUT-cie, w scenerii oceanu, wysp i palm. Dziecinne ? Owszem !!! … ale zabawne i tematyczne, tak mi się przynajmniej wydaje … Kocham takie powroty do […]
Przepis na ciasto z kruszonką jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto to sprawdza się na imprezach, wycieczkach na świeżym powietrzu. Do ciasta dodać można rabarbar lub różnego rodzaju owoce. Rabarbar i owoce, które zawierają dużo soku takie jak porzeczki, truskawki, zasypuję wcześniej cukrem i odstawiam przynajmniej […]
Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków.Twoi goście i domownicy na pewno to docenią. Kluski […]
Jak impreza to koniecznie sałatka, lekka i smaczna, polana sosem winegret. Głównymi składnikami tej sałatki to makaron Penne, ser Feta i świeży ogórek. Do tego sałata rukola oraz dla uzupełnienia suszone pomidory i prażony słonecznik. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PENNE, FETĄ I OGÓRKIEM Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić. Makaron penne […]
Babka marchewkowa jest niezwykle delikatna i puszysta. W te święta postanowiłam wykorzystać przepis na ciasto marchewkowe, żeby upiec wielkanocną babkę. Dzięki przyprawom korzennym ciasto ma wyjątkowy – atrakcyjny smak ! Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a ciasto długo utrzymuje świeżość. PRZEPIS NA BABKĘ MARCHEWKOWĄ Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Jajka zmiksować […]
Dziś muffiny ale tym razem czekoladowe. Szybki ale smaczny weekendowy deser. Dla podkręcenia smaku olejek pomarańczowy i oczywiście czekolada ze skórką pomarańczy. Moje ulubione połączenie smaków! PRZEPIS NA MUFFINY CZEKOLADOWE Czekoladę rozkruszyć w małą kosteczkę. Jajka zmiksować z cukrem, maślanką, olejem i olejkiem pomarańczowym. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do […]
Kto nie zna smaku racuchów z jabłkami … ? Nie znam nikogo takiego. Jeśli chcę przypomnieć sobie smak dzieciństwa, to mam na myśli właśnie racuchy, prosty i tani przepis. Racuchy koniecznie należy podać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, są pyszne i syte. Kalorie … kto by je liczył zwłaszcza, że […]
Były pączki teraz czas na łatwiejsze w przygotowaniu oponki serowe. To moja druga propozycja na karnawał a zwłaszcza na tłusty czwartek. Ciasto na sodzie oczyszczonej jest prostsze w przygotowaniu i szybsze, bo nie wymaga „leżakowania”, tak jak ciasto drożdżowe. Oponki serowe to smak mojego dzieciństwa i zapach, który wypełniał cały […]
Niedługo walentynki, dlatego przygotowałam przepis na krewetki z chili i imbirem. Jak przygotować krewetki – naturalny afrodyzjak na kolację we dwoje? Bardzo prosto i szybko! Krewetki koktajlowe podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie, doprawiamy innymi afrodyzjakami : chili, imbirem i czosnkiem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i dymkę. Dla dopełnienia […]