Szakszuka – jajka sadzone na duszonych pomidorach z czerwoną papryką i cebulą

Szakszuka – jajka sadzone na pomidorach z papryką

50min
3porcje
Łatwy

Szakszuka to pyszne i aromatyczne danie z Bliskiego Wschodu, które z powodzeniem można przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Główne składniki to jajka sadzone, duszone w sosie ze świeżych pomidorów, czerwonej papryki i cebuli. Całość doprawiona jest orientalną mieszanką przypraw: kuminem (kminem rzymskim), kolendrą i gorczycą, które nadają daniu wyjątkowego charakteru.
To szybki i prosty przepis, idealny dla miłośników kuchni śródziemnomorskich smaków. Szakszuka świetnie komponuje się z pieczywem, szczególnie z chrupiącą bagietką lub chlebkiem pita

SKŁADNIKI – SZAKSZUKA

  • 3 jajka „L”
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1\2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • natka pietruszki
  • 2 szczypty soli
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju do smażenia

PRZEPIS NA SZAKSZUKE

  1. Cebulę pokroić w krótkie paski, paprykę i pomidory w kostkę.
  2. Gorczycę i kolendrę rozgnieść, pogrzać na oleju (na patelni o średnicy około 23 cm), dodać kumin.
  3. Na patelnię dodać cebulę, paprykę, wymieszać, obsmażyć krótko.
  4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, smażyć krótko, aż odparuje nadmiar wody.
  5. Na patelni zrobić wgłębienia, wbić w nie jajka (posypać solą). Smażyć do czasu, aż białka się zetną.
  6. Wierzch posypać pokrojoną natką pietruszki.
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze